Kompleks yang luas lengkap dengan kemudahan kediaman, perubatan, penjagaan kanak-kanak dan solat, Emirates Humanitarian City, yang terletak di Abu Dhabi, mula digunakan tahun lalu untuk menempatkan mangsa yang dipindahkan pada permulaan pandemik Covid-19. …


Negara-negara Asia Tenggara akan menjemput wakil bukan politik dari Myanmar ke sidang kemuncak serantau bulan ini, memberikan penghinaan yang tidak pernah terjadi sebelumnya kepada pemimpin tentera yang memimpin rampasan kuasa terhadap pemerintah sivil yang dipilih pada bulan Februari.

Keputusan yang diambil oleh menteri luar dari Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean)…


Pengoperasian institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan (KKM) berdasarkan peruntukan di bawah Fasa Empat Pelan Pemulihan Nasional (NRP) untuk Melaka, Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, akan berlaku hanya pada 1 November.

Untuk pengoperasian institusi pendidikan berdasarkan Fasa Tiga NRP untuk Kedah dan Kelantan, yang kini berada di…


Pemain perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia telah mencapainya sebagai pemain kelas dunia dalam kempen Piala Thomas 2020, tanpa rentetan yang tidak konsisten, kata legenda badminton negara, Datuk Rashid Sidek.

Walaupun terdapat perubahan dalam perisai perisainya, Rashid menganggap juara All England 2021 itu mempunyai masa di sisinya untuk mengatasi kelemahan…


Salah satu tokoh paling senior dalam pemerintahan Taliban Afghanistan telah memuji pengorbanan pengebom bunuh diri dalam pertemuan dengan keluarga “syuhada” di Kabul.

Menteri Dalam Negeri Sirajuddin Haqqani, yang disenaraikan sebagai pengganas oleh Amerika Syarikat dengan wang AS $ 10 juta (RM41.7 …


Sistem persaraan Malaysia telah menduduki tempat ketiga di Asia dan ke-23 di seluruh dunia walaupun terdapat sedikit penurunan nilai indeks keseluruhan negara dari 60.1 pada tahun 2020 kepada 59.6 pada tahun 2021, menurut Indeks Pencen Global Mercer CFA Institute (MCGPI) ke-13.

Kajian mengenai 43 sistem pendapatan persaraan di seluruh dunia…


Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching mahu Kementerian Pendidikan (KPT) menyiasat sepenuhnya insiden yang menyebabkan video seks secara seksual disiarkan semasa pemeriksaan dalam talian untuk pelajar tingkatan dua di sebuah sekolah di sini baru-baru ini.

Bekas timbalan menteri pendidikan itu juga mendesak MoE untuk terus membuka komunikasi dengan ibu bapa…


Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini mencadangkan alasan kelewatan perbahasannya dengan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong mengenai pengecualian cabotage adalah kerana yang terakhir cuba mengubah aspek dasar.

Lim mencadangkan inilah sebabnya mengapa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mengaduk juga.

“Di satu pihak, Najib mempersoalkan…


Bekas ADUN Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee tidak akan berpeluang bertanding dalam pilihan raya negeri Melaka bulan depan sebagai calon Pakatan Harapan (PH) sekiranya DAP mempunyai pendapat.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mengatakan bahawa pihaknya tegas menentang Norhizam dan akan membawa perkara itu ke majlis presiden PH, lapor…


Panggilan tepat oleh BAM untuk menghantar anak muda, kata menteri sukan

a Persatuan Badminton Malaysia (BAM) membuat keputusan yang tepat untuk menghantar barisan untuk kempen Piala Thomas 2020 di Aarhus, Denmark, kata Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Dia mengatakan walaupun tersingkir di perempat final, pasukan kebangsaan…

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store