Ahli Parlimen Bangi: Johor tidak akan menjadi kemenangan yang jelas untuk BN

Malaysia Post
2 min readMar 10, 2022

Ahli Parlimen Bangi, Ong Kian Ming hari ini berkata Barisan Nasional (BN) mempunyai keyakinan yang “salah tempat” bahawa gabungan itu akan memenangi pilihan raya negeri Johor dengan mudah, berdasarkan kemenangannya pada pilihan raya negeri Melaka lebih tiga bulan lalu.

Dalam satu kenyataan pagi ini, Ong berkata, keadaan di Johor jauh berbeza dengan di Melaka, kerana pada penghujung pilihan raya umum ke-14 (PRU14), Pakatan Harapan (PH) hanya memperoleh majoriti dua kerusi dalam 28 kerusi. -kerusi DUN Melaka, manakala di Johor ia mempunyai majoriti 17 kerusi yang “selesa” daripada 56 kerusi.

“Tambahan pula, peratusan kerusi yang dimenangi PH, lebih 55 peratus, jauh lebih tinggi di Johor berbanding di Melaka,” kata Ahli Parlimen DAP itu, melabelkan kerusi tersebut sebagai “kerusi kuat PH”.

Beliau berkata pada penghujung PRU14 terdapat lima daripada 28 kerusi (17.9 peratus) di DUN Melaka yang merupakan “kerusi kuat PH”, manakala di Johor terdapat 21 daripada 56 kerusi (37.5 peratus).

Ong, yang merupakan ahli sains politik sebelum berkhidmat sebagai ahli politik, juga berkata bahawa banyak kerusi yang dimenangi PH di Johor dengan majoriti selesa mempunyai populasi bukan Melayu yang ketara — menyukarkan BN, yang banyak bergantung kepada undi Melayu, untuk menangi “kerusi kuat PH” ini.

“Dalam masa yang sama, BN perlu berdepan cabaran baharu dalam pilihan raya negeri Johor yang tidak perlu dihadapinya di Melaka — iaitu peningkatan besar dalam jumlah pengundi akibat Undi18 dan pendaftaran pengundi automatik,” katanya. , sambil menambah bahawa ramai daripada pengundi ini tidak sehaluan dengan mana-mana parti.

Ong juga mendakwa bahawa ekonomi Johor Baru telah mengalami penutupan sempadan dengan Singapura, dan beberapa tindak balas daripada pengurusan wabak yang lemah akan menimpa BN serta Perikatan Nasional (PN).

Ong kemudian meramalkan, “dengan beberapa kaveat dan andaian besar’,’ bahawa dalam pilihan raya Johor akan datang, BN akan memenangi 27 kerusi, PH akan memenangi 22 kerusi, dan PN akan memenangi satu kerusi, manakala enam kerusi yang lain dilabelkan sebagai “ terlalu dekat untuk dipanggil”.

Daripada lima kaveatnya, Ong siad ramalannya tidak mengambil kira pengaruh kuat daripada pemimpin seperti bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, serta andaian seperti bagaimana peratusan keluar mengundi boleh lebih rendah dalam pilihan raya Johor berbanding PRU14.

“Sudah tentu, beberapa kerusi PH mungkin berakhir sebagai kerusi PN jika ayunan Melayu kepada PN cukup signifikan.

“Tetapi, ini bermakna pertandingan masih terlalu hampir untuk dipanggil dan peratusan keluar mengundi akan menentukan keputusan akhir pilihan raya negeri Johor.

“Ini bermakna ‘setiap undi dikira’ dalam perjuangan untuk menentukan kerajaan Johor seterusnya dan mungkin masa depan politik Malaysia dalam tempoh tiga hingga 12 bulan akan datang,” katanya.

Pilihan raya negeri Johor dijangka berlangsung Sabtu ini.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com