AirAsia akan menambah bilangan pesawat menjelang Julai, kata menteri

Malaysia Post
2 min readMay 13, 2022

AirAsia akan menambah bilangan pesawat secara berperingkat menjelang Julai bagi memenuhi permintaan penumpang, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Beliau berkata komitmen itu diberikan semasa pertemuan antara beliau dan AirAsia hari ini yang turut dihadiri Pengerusi Eksekutif Kumpulan AirAsia Datuk Kamarudin Meranun, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Berhad Riad Asmat, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Azman Mohd.

Yusof dan timbalan ketua setiausaha (Pemerkasaan Pengguna) KPDNHEP Datin Roszanina Wahab.

Menurut Nanta, melalui penjelasan teknikal dan justifikasi siri isu kelewatan penerbangan AirAsia baru-baru ini, syarikat penerbangan itu telah mengumumkan usaha mitigasi bagi mengelak kejadian berulang.

“Ia termasuk menambah bilangan pesawat secara berperingkat (berbanding 40 pada masa ini) untuk memenuhi permintaan, paling awal menjelang Julai, dan aduan pelanggan akan diselesaikan melalui empat saluran AirAsia,” kata Nanta menerusi catatan di laman Facebook rasminya hari ini.

Selain itu, Nanta berkata AirAsia Berhad (bukan AirAsia X) telah membayar balik penumpangnya tanpa sebarang masalah.

Menurut Nanta, AirAsia juga bersetuju untuk bekerjasama berhubung isu pengguna dan kementerian akan terus mengadakan sesi penglibatan dari semasa ke semasa.

Sebelum ini, Nanta berkata empat punca utama kelewatan penerbangan AirAsia adalah disebabkan bilangan pesawat yang terhad, kekangan operasi dan peraturan, isu teknikal dan keadaan cuaca.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com