Bekas pegawai: Tangan langsung Najib dalam 1MDB sebagai menteri kewangan adalah luar biasa

Malaysia Post
2 min readJun 15, 2022

--

Tiada syarikat milik Menteri Kewangan Inc selain 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pernah melihat campur tangan langsung menteri kewangan ketika itu Datuk Seri Najib Razak, kata bekas pegawai tinggi kementerian hari ini.

Datuk Siti Zauyah Mohd Desa, bekas timbalan ketua setiausaha (dasar) Kementerian Kewangan, menekankan bahawa Najib — yang juga perdana menteri ketika itu — pernah menjadi pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

Siti Zauyah berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-26 dalam perbicaraan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB.

Walaupun 1MDB dimiliki sepenuhnya oleh MoF Inc, beliau berkata bahawa tiada pegawai daripada Kementerian Kewangan atau bahagian MOF Inc kementerian itu telah dilantik untuk menjadi ahli lembaga pengarah 1MDB.

“Ini kerana dalam syarikat MoF Inc yang lain (selain 1MDB), menteri kewangan tidak terlibat secara langsung seperti syarikat 1MDB ini, di mana YAB menteri kewangan iaitu Datuk Seri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak telah melantik dirinya menjadi pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

“Saya mengesahkan, dalam syarikat MoF Inc yang lain, perkara ini tidak berlaku,” katanya.

Hari ini, beliau juga telah mengesahkan telah menerima surat 22 Jun 2010 daripada Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB ketika itu Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, di mana syarikat itu memaklumkan kepadanya tentang struktur tadbir urus korporat 1MDB sebagai lembaga penasihat dengan Najib sebagai pengerusinya, diikuti oleh lembaga pengarahnya. pengarah yang menampilkan Tan Sri Che Lodin Wok Kamaruddin dan pasukan pengurusan.

Sepanjang 1MDB berada di bawah pemilikan MoF Inc, Siti Zauyah berkata bahagian MOF Inc di kementerian itu tidak mendapat kerjasama daripada 1MDB melalui Ketua Pegawai Eksekutifnya ketika itu Shahrol Azral.

“Ada beberapa kali kami menghubunginya untuk bertemu bagi membincangkan isu berbangkit tetapi ia dibatalkan pada saat-saat akhir. Oleh itu, banyak perkara yang dijalankan oleh 1MDB tidak mendapat pandangan dan tidak dilaporkan kepada Kementerian Kewangan,” katanya.

Perbicaraan 1MDB Najib di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah disambung petang ini.

Peguam Najib Wan Aizuddin Wan Mohammed memaklumkan mahkamah bahawa peguam bela utama Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dijangka menyoal balas Siti Zauyah Isnin depan, kerana Shafee mempunyai beberapa urusan perubatan untuk dihadiri hari ini.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com