Bekas pengarah 1MDB bersetuju berjuta-juta dana 1MDB dimasukkan ke dalam akaun bank Najib

Malaysia Post
2 min readApr 8, 2022

--

Berjuta-juta ringgit milik atau dipinjam oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini, bekas pengarah IMDB Tan Sri Ismee Ismail mengesahkan di mahkamah hari ini.

Ismee memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-13 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB.

Sebelum ini, peguam Najib telah mencadangkan kepada Ismee bahawa Najib didakwa tidak menerima faedah peribadi daripada transaksi dan urus niaga 1MDB, tetapi ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram hari ini mencabarnya dengan menunjukkan carta aliran aliran wang daripada urus niaga 1MDB dan dokumen lain kepada Ismee.

Dengan percubaan 1MDB ini melibatkan empat fasa urus niaga dan urus niaga 1MDB yang mengakibatkan berbilion ringgit didakwa disedut daripada syarikat itu, Sri Ram menyerlahkan beberapa urus niaga terpilih ini dalam carta alir yang ditunjukkan kepada Ismee hari ini.

Urus niaga yang Sri Ram tunjukkan kepada Ismee hari ini termasuk AS$9.99 juta pada 24 Februari 2011 dan AS$9.99 juta lagi pada 14 Jun 2011 yang memasuki akaun bank AmIslamic dengan nombor akaun berakhir 9694 daripada fasa pertama transaksi 1MDB, dan dana bernilai RM15 juta dan RM75 juta dipindahkan pada 30 Oktober 2012 dan 19 November 2012 ke akaun yang sama di bawah urus niaga fasa kedua.

Daripada carta aliran, Sri Ram juga menunjukkan aliran wang sebanyak RM45 juta dalam lima transaksi antara Oktober hingga Disember 2014 ke akaun AmIslamic Bank dengan nombor akaun bank berakhir 1880 daripada fasa keempat.

Urus niaga ini yang diketengahkan hari ini akan mencecah sejumlah RM195 juta yang masuk ke dalam dua akaun bank AmIslamic, dengan Ismee bersetuju berdasarkan dokumen yang menunjukkan bahawa kedua-dua akaun bank ini sebenarnya milik Najib.

Bagi transaksi RM15 juta dan RM75 juta yang diketengahkan Sri Ram, beliau kemudian bertanya kepada Ismee sama ada beliau ingin “menyemak semula jawapan anda yang diberikan pada pemeriksaan balas bahawa tertuduh tidak mendapat sebarang faedah peribadi daripada transaksi ini.”

Ismee kemudian mengesahkan bahawa wang telah masuk ke akaun Najib.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com