Bekas PM berkata Putin ‘tidak boleh’, perang Ukraine boleh bertahan dua tahun

Malaysia Post
3 min readJun 13, 2022

Beliau adalah perdana menteri pertama Vladimir Putin tetapi Mikhail Kasyanov tidak pernah dalam mimpi buruknya yang paling teruk membayangkan bahawa bekas bosnya akan melancarkan perang besar-besaran ke atas Ukraine.

Bercakap kepada AFP dalam temu bual video, Kasyanov, perdana menteri Rusia dari 2000 hingga 2004, berkata beliau menjangkakan perang itu boleh berlarutan sehingga dua tahun tetapi beliau yakin Rusia boleh kembali ke landasan demokrasi.

Lelaki berusia 64 tahun itu, yang memperjuangkan hubungan rapat dengan Barat sebagai perdana menteri, berkata, seperti kebanyakan rakyat Rusia yang lain, dia tidak percaya pada minggu-minggu menjelang perang bahawa ia benar-benar akan berlaku.

Kasyanov hanya memahami bahawa Putin tidak menipu apabila dia melihat dia memanggil kepimpinan tertinggi negara untuk mesyuarat teater majlis keselamatan tiga hari sebelum pencerobohan pada 24 Februari.

“Apabila saya melihat mesyuarat Majlis Keselamatan Rusia, saya sedar, ya, akan ada perang,” kata Kasyanov.

Dia menambah bahawa dia merasakan bahawa Putin sudah tidak berfikir dengan betul.

“Saya hanya mengenali orang-orang ini dan dengan melihat mereka, saya melihat bahawa Putin sudah pun keluar darinya. Bukan dari segi perubatan tetapi dari segi politik,” katanya.

“Saya mengenali Putin yang berbeza.”

Selepas dipecat oleh Putin, Kasyanov menyertai pembangkang Rusia dan menjadi salah seorang pengkritik Kremlin yang paling lantang.

Dia kini ketua parti pembangkang Kebebasan Rakyat, atau Parnas.

‘Pelanggaran undang-undang sepenuhnya’

Kasyanov berkata Putin, bekas ejen KGB yang berusia 70 tahun pada Oktober, telah berjaya sejak 20 tahun lalu untuk membina sistem berdasarkan impunitas dan ketakutan.

“Ini adalah pencapaian sistem yang, dengan galakan Putin sebagai ketua negara, telah mula beroperasi walaupun dengan cara yang lebih sinis, kejam berbanding di peringkat akhir Kesatuan Soviet,” katanya.

“Pada asasnya, ini adalah sistem KGB berdasarkan pelanggaran undang-undang sepenuhnya. Jelas sekali mereka tidak mengharapkan sebarang hukuman.”

Kasyanov berkata dia telah meninggalkan Rusia kerana perang dan tinggal di Eropah tetapi dia enggan mendedahkan lokasinya kerana bimbang akan keselamatannya.

Rakan rapatnya dan rakan politik pembangkang Boris Nemtsov telah ditembak mati berhampiran Kremlin pada 2015.

Pengkritik Putin yang terkenal Alexei Navalny, 46, telah diracuni dengan agen saraf pada 2020 dan kini berada di penjara.

Kasyanov meramalkan perang itu boleh berlarutan sehingga dua tahun dan berkata adalah penting bagi Ukraine menang.

“Jika Ukraine jatuh, negara Baltik akan menjadi yang seterusnya,” katanya.

Keputusan perang juga akan menentukan masa depan Rusia, katanya.

Kasyanov berkata beliau “secara mutlak” tidak bersetuju dengan cadangan Presiden Perancis Emmanuel Macron bahawa Putin tidak seharusnya dimalukan.

Dia juga menolak gesaan agar Ukraine menyerahkan wilayah untuk menamatkan perang.

“Apakah yang telah dilakukan oleh Putin untuk menerima ini?” katanya. “Ini adalah pendirian yang terlalu pragmatik.

“Saya percaya ini salah dan berharap Barat tidak akan melalui jalan itu.”

‘Tugas besar’

Kasyanov percaya Putin akhirnya akan digantikan oleh “kuasi-pengganti” yang dikawal oleh perkhidmatan keselamatan.

Tetapi pengganti tidak akan dapat mengawal sistem itu untuk masa yang lama dan akhirnya Rusia akan mengadakan pilihan raya yang bebas dan adil, kata bekas perdana menteri itu.

“Saya pasti Rusia akan kembali ke landasan membina negara demokrasi,” katanya.

Dia menganggarkan ia akan mengambil masa kira-kira sedekad untuk menjalankan “de-Komunisasi” dan “de-Putinisasi” negara.

“Ini akan menjadi sukar, terutamanya selepas perang jenayah ini.”

Beliau berkata kepercayaan perlu diwujudkan semula dengan negara-negara Eropah, yang beliau panggil sebagai “rakan kongsi semula jadi” Rusia.

Pengkritik pada masa lalu menuduh pembangkang Rusia berpecah belah tetapi Kasyanov berkata beliau yakin keadaan kini akan berbeza.

“Saya tidak ragu bahawa sekarang, selepas tragedi yang kita semua saksikan, pembangkang akan bersatu.”

Rakyat Rusia akan menghadapi tugas besar untuk membina semula negara mereka, katanya.

“Semuanya perlu dibina semula. Pada asasnya, satu set keseluruhan reformasi ekonomi dan sosial harus dimulakan sekali lagi.

“Ini adalah tugas yang besar dan sukar dan ia perlu dilakukan.” — AFP

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com