Bekas wakil rakyat DAP berkata parti mesti bertindak tegas dalam menarik sokongan Melayu

Malaysia Post
2 min readApr 5, 2022

--

DAP mesti mengikut cakap dengan membawa lebih ramai pemimpin Melayu dalam Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu jika mahu menghilangkan tanggapan bahawa parti itu didominasi oleh etnik Cina.

Dalam laporan Utusan Malaysia, bekas ADUN DAP Datuk Norhizam Hassan Baktee berkata perlu ada sekurang-kurangnya enam wakil Melayu dalam CEC yang dilihat selaras dengan matlamat DAP untuk menarik lebih ramai sokongan Melayu pada pilihan raya umum akan datang.

“Tidak kira parti, semua orang mesti berusaha dan itu adalah untuk meletakkan bangsa yang sama dalam jawatankuasa kepimpinan parti.

“Selagi ini tidak berlaku, orang Melayu tidak akan mempercayai DAP,” katanya.

“Namun, kepimpinan DAP perlu berubah, walaupun tidak dinafikan pemilihan parti baru-baru ini menyaksikan perubahan kepimpinan, namun masih ada pengawal lama yang berada dalam CEC.

“Jadi dua isu iaitu penyertaan orang Melayu dan muka lama adalah masalah yang membelenggu mereka dari dulu hingga sekarang yang perlu diselesaikan segera,” tambah Norhizam.

Semalam, Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke melahirkan kebimbangan terhadap penyertaan Melayu dalam parti itu berikutan pemilihan CEC DAP pada 20 Mac yang menyaksikan ADUN Ketari, Young Syefura Othman menjadi wakil Melayu tunggal yang dipilih menjadi CEC DAP bagi penggal 2022 hingga 2025. daripada 10 wakil Melayu yang bertanding.

Bagaimanapun, selepas pilihan raya, Tengku Zulpuri Shah Raja Puji dan Syahredzan Johan dilantik menganggotai CEC.

Tengku Zulpuri dan Syahredzan kedua-duanya dilantik oleh ahli CEC yang baru dilantik mengikut perlembagaan parti.

Tiga lagi ahli yang turut dipilih ialah V Sivakumar, V Ganabatirau dan Khoo Poay Tiong.

Mereka dianggap sebagai ahli yang turut serta dalam CEC, dan ini biasanya dilaksanakan apabila kekurangan ahli yang mewakili kawasan pilihan raya atau kaum tertentu.

Norhizam juga berkata parti itu mesti menjelaskan kepada pengundi sebab di sebalik mereka meletakkan calon Melayu dalam pilihan raya.

“Parti mesti telus dalam perkara ini. Mereka perlu menjelaskan sama ada meletakkan calon Melayu sahaja untuk menarik undi atau sebaliknya? Akhirnya, ini terpulang kepada rakyat untuk menilai.

“Sebaliknya, DAP sendiri perlu berubah dari segi kepimpinan. Saya rasa bukan orang Melayu yang jemu, orang Cina juga sudah muak dengan prestasi pilihan raya negeri Melaka dan Johor baru-baru ini,” katanya.

Dalam Kongres ke-17 DAP baru-baru ini, tiga calon yang bertanding dalam pemilihan parti dan memperoleh undi tertinggi ialah Gobind Singh Deo, Chow Kon Yeow dan Loke.

Menurut Loke, CEC istilah ini terdiri daripada pemimpin daripada tiga generasi.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com