Bersih 2.0 mahu SPR memastikan Undi18 di sini tepat pada masanya untuk pilihan raya Sarawak

Malaysia Post
2 min readNov 4, 2021

Memandangkan pilihan raya Sarawak mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas Darurat di seluruh negeri berakhir, kumpulan reformasi pilihan raya Bersih 2.0 berkata usaha kini perlu dilakukan untuk memastikan rakyat Sarawak berumur 18 hingga 20 tahun masih boleh mengundi dalam tinjauan penting itu.

Penggal lima tahun dewan undangan Sarawak tamat pada 6 Jun 2021, dengan perlembagaan negeri Sarawak kemudiannya memerlukan pilihan raya negeri Sarawak diadakan dalam tempoh 60 hari selepas tamat tempoh itu.

Tetapi pilihan raya negeri itu pertama kali digantung di bawah Darurat di seluruh negara dari 11 Januari hingga 1 Ogos, dan ditangguhkan lagi sehingga tahun depan melalui Darurat di Sarawak hanya dari 2 Ogos 2021 hingga 2 Februari 2022.

Pilihan raya negeri Sarawak dijangka berlangsung 60 hari dari pembatalan Darurat seluruh negeri, yang selewat-lewatnya pada April tahun depan.

Dengan Yang di-Pertuan Agong hari ini memperkenankan penarikan Darurat di seluruh negeri sebelum ini, bagaimanapun, ini bermakna pilihan raya negeri Sarawak mesti diadakan dalam tempoh 60 hari dari pembatalan, yang mungkin termasuk kemungkinan pengundian diadakan dalam tempoh ini. tahun atau pada awal Januari.

Istana Negara berkata Agong bimbang tentang risiko gelombang baharu jangkitan Covid-19 sekiranya pilihan raya negeri Sarawak diadakan kerana baginda percaya wabak itu masih teruk di negara ini, tetapi keputusan sukar untuk bersetuju dengan pemansuhan sebelum ini. Darurat seluruh negeri Sarawak dibuat untuk memenuhi keperluan demokrasi dan mengembalikan kuasa kepada rakyat untuk menyampaikan mandat baharu bagi kerajaan baharu.

Mahkamah Tinggi di Kuching, Sarawak, sebelum ini memerintahkan pelaksanaan Undi18 — pindaan perlembagaan yang membolehkan belia berumur 18 hingga 20 tahun didaftarkan sebagai pemilih — menjelang 31 Disember tahun ini, dengan kerajaan bersetuju untuk menguatkuasakannya mengikut garis masa sebagai diperintahkan dan tidak membuat sebarang rayuan terhadap keputusan mahkamah.

Bagi pihak Bersih 2.0, beliau turut menggesa agar SPR membolehkan pengundi Sarawak yang sudah berada di Semenanjung Malaysia membuang undi di sana dan bukannya kembali ke Sarawak untuk mengundi secara fizikal.

Ahli Parlimen Stampin Chong Chieng Jen, yang mempengerusikan kedua-dua DAP Sarawak dan Pakatan Harapan Sarawak, mencadangkan bahawa gabungan pemerintah di Sarawak mahu pilihan raya negeri dijalankan sebelum mereka yang berumur 18 tahun boleh mengundi dan walaupun wabak itu.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com