Booker membintangi Suns menewaskan Heat untuk mengesahkan tempat playoff NBA

Malaysia Post
3 min readMar 10, 2022

Devin Booker kembali daripada ketiadaan empat perlawanan untuk menguasai Phoenix ke atas Miami 111–90 pada hari Rabu dalam perlawanan pemimpin persidangan, merangkul tempat playoff NBA untuk Suns.

Booker, kembali selepas diketepikan oleh protokol Covid-19, menjaringkan 23 mata tertinggi permainan, melepasi sembilan bantuan, menurunkan lapan lantunan, membuat dua mencuri dan menyekat dua pukulan untuk pelawat, yang meningkat kepada 53- terbaik liga. 13.

“Saya hanya cuba mencari irama saya,” kata Booker. “Saya cuti seminggu. Saya berasa baik. Saya sudah bersedia untuk kembali kepadanya.”

Kemenangan itu penting kepada Suns, yang tewas 123–100 kepada Miami di Phoenix pada 8 Januari.

“Mereka datang ke mahkamah rumah kami dan menendang keldai kami supaya kami mahu membuat kenyataan di sini,” kata Booker.

Mikal Bridges menambah 21 mata untuk Phoenix manakala pemain besar Bahamas Deandre Ayton menyumbang 19 mata dan 10 lantunan.

Duncan Robinson mendahului Miami dengan 22 mata. The Heat tanpa bintang Jimmy Butler, keluar dengan kesesakan sinus.

The Suns melebarkan pendahuluan mereka di Persidangan Barat kepada 8.5 perlawanan ke atas Memphis dengan menghantar kelab teratas di Persidangan Timur, Heat jatuh kepada 44–23.

Phoenix, yang tewas pada Pusingan Akhir NBA tahun lalu kepada Milwaukee, meningkat kepada 22–0 musim ini apabila mengekalkan lawan di bawah 100 mata dan menjadi pasukan pertama yang memperoleh tempat selepas musim.

“Perlawanan playoff sudah tiba,” kata Booker. “Kami menantikannya. Kami tidak mahu gagal lagi.”

Giannis Antetokounmpo menjaringkan 43 mata dan menurunkan 12 lantunan untuk mencetuskan penyandang juara NBA, Milwaukee Bucks ketika melawat Atlanta 124–115.

Ia adalah kemenangan keenam berturut-turut untuk Bucks, yang menarik dalam dua perlawanan Heat untuk mendahului persidangan dengan 42–25. Trae Young mengetuai Hawks dengan 27 mata dan 11 bantuan.

LeBron beregu tiga kali ganda

Rookie Houston Jalen Green menjaringkan 32 mata tertinggi semusim untuk mengukuhkan Rockets kepada kemenangan lebih masa 109–100 di tempat sendiri ke atas Los Angeles Lakers walaupun tiga kali ganda daripada LeBron James.

Rookie Turki Alpern Sengun menjaringkan 21 mata dan meraih 14 lantunan untuk Rockets, yang mempunyai tujuh pemain dalam dua angka.

James memberikan 23 mata, 14 rebound dan 12 assist untuk Lakers manakala Russell Westbrook menjaringkan 30 mata untuk mendahului Los Angeles, yang jatuh kepada 28–37 di tempat kesembilan dalam Persidangan Barat.

Jayson Tatum menjaringkan 44 mata untuk mendahului Boston menang 115–101 di Charlotte manakala DeMar DeRozan dari Chicago menjaringkan 36 mata tertinggi permainan dan meraih lapan lantunan tertinggi permainan dalam kemenangan Bulls 114–108 di Detroit.

Fred VanVleet menjaringkan 26 mata manakala perancang Cameroon Pascal Siakam dan Scottie Barnes masing-masing menambah 20 mata untuk menakluk Toronto Raptors ke atas tuan rumah San Antonio 119–104.

Julius Randle menjaringkan 26 mata untuk mendahului enam penjaring dua angka untuk New York Knicks dalam kekalahan 107–77 ke atas tuan rumah Dallas walaupun 31 mata untuk Mavericks daripada bintang Slovenia, Luka Doncic.

Cole Anthony mendahului lima penjaring dua angka dengan 19 mata untuk mengatasi Orlando Magic ke atas tuan rumah New Orleans 108–102. Pusat Pelicans Jonas Valanciunas menjaringkan 30 mata dalam kekalahan.

Malik Beasley mencurahkan 33 mata untuk mengukuhkan Minnesota Timberwolves mengatasi Oklahoma City 132–102.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com