BTS mungkin boleh membuat persembahan semasa dalam perkhidmatan tentera, kata menteri

Malaysia Post
2 min readAug 2, 2022

--

BTS sensasi K-pop mungkin dibenarkan untuk terus membuat persembahan dan persediaan untuk konsert antarabangsa walaupun ketika mereka menjalankan perkhidmatan ketenteraan wajib di Korea Selatan, kata menteri pertahanan semalam.

Semua lelaki muda Korea Selatan yang berumur di bawah 30 tahun mesti menjalani perkhidmatan ketenteraan sekitar dua tahun, terutamanya disebabkan fakta bahawa negara itu secara teknikalnya masih berperang dengan Korea Utara yang bersenjata nuklear.

Hantu kerahan tenaga telah lama berlegar di atas BTS, dengan tujuh bintang lelakinya yang berumur antara Jungkook berusia 24 tahun hingga Jin, 29, yang mesti mendaftar pada tahun depan atau berisiko dipenjarakan.

Menteri Pertahanan Lee Jong-sup berkata semasa sesi parlimen bahawa ia mungkin demi kepentingan negara untuk mencari jalan untuk mengekalkan bintang global di atas pentas semasa mereka berada dalam tentera Korea Selatan.

“Saya fikir akan ada cara untuk memberi mereka masa untuk berlatih dalam tentera dan membolehkan mereka membuat persembahan bersama jika ada persembahan di luar negara yang dijadualkan,” katanya.

“Memandangkan ramai orang menghargai hakikat berkhidmat dalam tentera itu sendiri sangat tinggi, ia boleh menjadi lebih membantu untuk populariti mereka,” tambahnya, menjawab soalan ahli parlimen mengenai topik itu.

Korea Selatan memberikan pengecualian perkhidmatan tentera kepada beberapa atlet elit, seperti pemenang pingat Olimpik dan pemuzik klasik — tetapi bintang pop tidak layak.

Kekurangan pengecualian untuk BTS, yang dikreditkan dengan menjana berbilion dolar untuk ekonomi Korea Selatan, telah mencetuskan perdebatan sengit pada masa lalu.

Siapa yang ― dan tidak ― menjalankan perkhidmatan ketenteraan adalah isu yang sangat didakwa di Korea Selatan.

Enggan berkhidmat adalah satu jenayah, dan boleh membawa kepada pemenjaraan dan stigma sosial, tetapi walaupun begitu sesetengah rakyat Korea Selatan melakukan tindakan melampau — cuba menambah berat badan atau menjalani pembedahan yang tidak perlu, contohnya — untuk mengelak perkhidmatan, lapor AFP.

BTS tidak menunjukkan sebarang tanda cuba mengelak draf itu.

“Sebagai seorang pemuda Korea Selatan, saya percaya perkhidmatan ketenteraan adalah satu kursus semula jadi. Dan seperti yang saya selalu katakan, saya akan menjawab panggilan negara bila-bila masa ia datang,” kata Jin pada 2020.

Kumpulan itu telah pun mendapat manfaat daripada semakan 2020 kepada undang-undang kerahan tenaga Korea Selatan, yang memindahkan had umur untuk beberapa penghibur untuk mendaftar daripada 28 kepada 30 tahun.

Majoriti rakyat Korea Selatan ― 59 peratus ― menggemari memperluaskan pengecualian perkhidmatan ketenteraan, tetapi terdapat tentangan hebat daripada lelaki muda yang telah melakukannya, kata laporan tempatan. ― Studio ETX

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com