Calon-calon berusaha keras untuk menarik pengundi Undi18 dalam pilihan raya Johor

Malaysia Post
2 min readMar 12, 2022

Menjelang 12 Mac, seramai 173,177 belia berumur antara 18 dan 20 tahun layak mengundi pada pilihan raya negeri Johor, menjadikan mereka yang pertama dalam kumpulan umur ini mengundi dalam pilihan raya di Malaysia.

Menyedari kepentingan perkembangan ini, calon dalam pilihan raya Johor berusaha keras untuk bukan sahaja memperkenalkan diri mereka kepada kohort ini tetapi juga untuk mendidik dan membimbing mereka tentang keperluan untuk menunaikan tanggungjawab mereka sebagai pengundi.

Dan video pendek untuk dikongsi di media sosial adalah antara cara yang lebih popular digunakan oleh calon untuk mendekati pengundi muda ini.

Calon Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) bagi kerusi Bukit Permai, Azrol Rahani berkata, beliau menggunakan video untuk menerangkan prosedur pengundian kepada pengundi muda di kawasan itu.

“Sesetengah daripada mereka dalam lingkungan umur 18 hingga 20 tahun mungkin tidak menyedari mereka layak mengundi atau di mana lokasi mengundi mereka,” katanya kepada Bernama.

“Selain melawat tempat awam seperti restoran, pasar malam dan padang bola, saya telah menggunakan pendekatan ini untuk memberi kesedaran kepada mereka untuk keluar menunaikan tanggungjawab memilih kerajaan negeri baharu,” katanya.

Calon Barisan Nasional bagi Larkin, Mohd Hairi Mad Shah, juga telah menghasilkan video untuk mengajar pengundi kali pertama ini cara yang betul untuk menanda undi mereka dan menyemak butiran mereka di laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Ini adalah pendekatan yang paling sesuai kerana daripada kajian lapangan dan panggilan telefon secara rawak, kami mendapati ada golongan muda tidak sedar bahawa mereka kini boleh mengundi,” katanya.

Pengasas pertubuhan belia Komuniti KITA Johor Raden Mohammad Azwan Naharudin berkata publisiti mengenai prosedur pengundian juga akan menggalakkan golongan muda untuk keluar mengundi.

“Jika peratusan keluar mengundi dalam kalangan anak muda rendah, bermakna parti politik gagal dalam peranan mereka untuk menjelaskan proses pengundian.

“Dengan hanya beberapa hari sebelum pengundian, parti politik boleh terus menyebarkan kandungan berkesan secara agresif untuk menggalakkan mereka mengundi dan menjelaskan asas untuk membuat pilihan calon,” katanya.

Penganalisis politik Mazlan Ali berkata pengundi muda tidak seharusnya disamakan dengan pengundi veteran kerana mereka memerlukan panduan mengenai prosedur pengundian, selain maklumat untuk membantu mereka menilai calon.

“Set yang lebih muda harus yakin bahawa mereka mungkin akan menjadi peneraju di kerusi yang dipertandingkan.

“Jika peratusan keluar mengundi mereka (pengundi muda) melebihi 80 peratus, ia sudah tentu akan memberi kesan besar kepada keputusannya,” kata pensyarah kanan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) itu.

Daripada 56 kerusi yang dipertandingkan dalam pilihan raya, Puteri Wangsa mempunyai jumlah tertinggi daripada kumpulan umur ini dengan 11,157 pengundi, diikuti Kota Iskandar (10,941), Tiram (10,613), Permas (8,994), Perling (7,859), Johor Jaya (6,446) dan Skudai (5,949).

Mereka akan membuat penampilan sulung pilihan raya berikutan kelulusan Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 2019 yang menurunkan umur mengundi daripada 21 kepada 18 dan memperuntukkan pendaftaran pemilih automatik pada usia 18 tahun di bawah inisiatif Undi18.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com