CEO Cradle Fund tidak mati kerana kebakaran, dia dibunuh, kata pihak pendakwaan

Malaysia Post
2 min readApr 9, 2022

--

Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa ketua pegawai eksekutif Cradle Fund Nazrin Hassan telah dibunuh dan punca kematiannya bukan disebabkan kebakaran di rumahnya di Mutiara Damansara pada 2018.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Asnawi Abu Hanipah berkata kejadian kebakaran itu bukan secara tidak sengaja tetapi sebenarnya perbuatan membakar.

“Tempat kejadian juga merupakan tempat kejadian jenayah berperingkat ciptaan tertuduh (Samirah Muzaffar) dan dua lagi remaja yang didakwa bersamanya,” katanya dalam hujahnya di akhir kes pendakwaan di hadapan hakim Datuk Ab Karim Ab Rahman .

Samirah, 47, dan dua remaja, kini berusia 19 dan 16 tahun, serta wanita warga Indonesia yang masih bebas, Eka Wahyu Lestari, kesemuanya menghadapi pertuduhan membunuh Nazrin di rumahnya di Mutiara Damansara, antara 11.30 malam 13 Jun lalu, 2018, dan 4 pagi keesokan harinya.

Mohd Asnawi berkata ia adalah satu perbuatan membakar kerana terdapat “corak tidak teratur” pada dinding bilik serta tiga titik punca kebakaran.

Merujuk kepada keterangan saksi pendakwaan ke-15, pegawai penyiasat bomba Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor Abdul Halim Zulkefeli, Mohd Asnawi berkata tiga kawasan di mana kebakaran bermula ialah kepala si mati, di atas katil tempat telefon bimbit Blackberry S2 ditemui dan kawasan dinding di sudut kanan katil.

“Hanya kawasan ini terbakar manakala di tempat lain hanya terdapat jelaga dan kesan cair. Siasatan SP15 (Abdul Halim) juga mendapati melecur di kepala si mati dan yang di atas katil berbeza antara satu sama lain.

“SP15 juga telah memberi keterangan bahawa corak kesan nyalaan di dinding adalah berbeza daripada yang lain, dan disebabkan itu, beliau telah mengambil sampel di dinding yang didapati mempunyai kesan petrol selepas dianalisis oleh pegawai sains JBPM Aznor. Sheda Samsudin (SP14),” katanya.

Mohd Asnawi berkata Blackberry S2 milik Nazrin tidak meletup atau “dicas berlebihan”.

“Walaupun telefon bimbit boleh menyebabkan letupan, pegawai bertugas senjata ibu pejabat Polis Kontinjen Selangor ASP Mohd Sa’ad Mat Nasib (SP35) memberi keterangan bahawa telefon bimbit Nazrin tidak terjejas dan bateri hanya akan memaksa selongsong keluar.

Mohd Asnawi berkata tidak ada kemungkinan letupan itu daripada powerbank.

“Ini kerana SP35 telah menyatakan sekiranya ‘powerbank’ itu meletup, kerangkanya akan berada di tempat kejadian, namun dalam kes ini, SP15 tidak menemui sebarang bentuk powerbank di tempat kejadian. Jadi, tidak ada kemungkinan yang meletup itu adalah powerbank,” katanya.

Beliau berkata punca kematian adalah akibat kecederaan dan bukan akibat kebakaran, kerana perunding forensik Hospital Kuala Lumpur Dr Siew Sheue Feng (SP46) telah memberi keterangan bahawa bedah siasat mendapati kecederaan di kepala Nazrin.

“Kecederaan yang menyebabkan kematian adalah di sebelah kiri kepala si mati iaitu luka tembus berukuran 5x4 cm di bahagian parietal kiri. Berdasarkan keterangan SP46, ia adalah kecederaan maut (akibat objek tumpul) yang menyebabkan kecederaan otak dan pendarahan teruk,” katanya.

Penghujahan di hadapan Hakim Datuk Ab Karim Rahman bersambung pada 13 April.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com