De Bruyne di double tetapi Haaland terus menunggu ketika Man City turun ke Amerika

Malaysia Post
2 min readJul 21, 2022

--

Jaringan berganda Kevin De Bruyne sudah memadai untuk membantu Manchester City mengalahkan Club America 2–1 di Houston pada hari Rabu ketika Pep Guardiola membuatkan Erling Haaland menunggu penampilan sulungnya.

Jaringan hebat pemain antarabangsa Belgium itu menyelesaikan pertembungan sengit di Stadium NRG tetapi penyerang baharu City bernilai AS$61 juta itu hanya boleh melihat dari bangku simpanan ketika juara Liga Perdana itu memulakan jelajah dua perlawanan AS mereka dengan kemenangan.

Ini adalah perlawanan pramusim pertama Guardiola manakala Club America adalah tiga perlawanan dalam kempen Liga MX mereka dan ia menunjukkan apabila pasukan Mexico itu teratur dan meriah pada awalnya.

Haaland mungkin telah menunggu di bahagian sayap tetapi rakan penyerang baharu Julian Alvarez, pemain antarabangsa Argentina yang ditandatangani dari River Plate, membuat permulaan pertamanya untuk City.

Dia telah direndahkan selepas 70 minit perlawanan yang agak tidak berkesan yang mengancam untuk mendidih pada pertengahan separuh masa pertama apabila kedua-dua set pemain terpaksa dipisahkan selepas Jack Grealish terlibat dalam perlawanan menolak dengan penjaga gol Guillermo Ochoa.

Perasaan buruk yang ditunjukkan terhadap pemain tengah City itu berlanjutan ke separuh masa kedua dengan penyokong Amerika mengejek setiap sentuhannya.

Kedua-dua pemain dilepaskan dengan amaran dan pada minit ke-30, Ochoa tidak berdaya apabila De Bruyne melengkung masuk ke gawang yang tidak dapat dihalang dari luar kotak penalti.

Pemain antarabangsa Mexico itu telah disalurkan tidak lama kemudian dan penggantinya hampir dikalahkan oleh percubaan Joao Cancelo yang ganas tetapi ketika jam berdetik menjelang separuh masa, City dibatalkan oleh bola panjang ke hadapan dan Henry Martin melepaskan cabaran Ake sebelum bergegas pulang.

De Bruyne yang tidak dapat dihalang, bagaimanapun, memulihkan kedudukan apabila dia disuap oleh Riyad Mahrez dan menamatkan secara klinikal untuk kedua malam itu sebelum separuh masa.

Pemain baru Kalvin Phillips, pemain tengah antarabangsa England yang ditandatangani dengan harga AS$54 juta daripada Leeds, masuk sebagai pertahanan tengah selepas rehat ketika Haaland melihat dengan perlawanan Sabtu menentang Bayern Munich di Lambeau Field Green Bay peluang seterusnya untuk mendapatkan minit pertamanya di bawah. Guardiola berikutan perpindahannya musim panas ini dari Borussia Dortmund. — AFP

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com