Djokovic masih bergelut secara mental dalam pertempuran untuk kembali beraksi

Malaysia Post
2 min readMay 3, 2022

--

Pemain nombor satu dunia Novak Djokovic berkata bahawa dia masih bergelut secara mental untuk kembali ke tahap terbaik selepas terlepas Terbuka Australia dan sebahagian kecil musim awal kerana keengganannya untuk mendapatkan vaksin Covid-19.

Juara Grand Slam 20 kali itu tidak dapat mempertahankan kejuaraan Terbuka Australia pada Januari selepas diusir dari negara itu, setelah pada mulanya dimasukkan ke kejohanan itu walaupun tidak mengambil vaksin.

Pemain berusia 34 tahun itu turut menyertai acara ATP Masters 1000 di Miami dan Indian Wells.

“Cabaran pastinya lebih kepada mental dan emosi,” kata Djokovic pada sidang akhbar pada hari Ahad ketika dia bersedia untuk memulakan kempen Terbuka Madrid pada hari Selasa.

“Sudah tentu saya tidak pernah mengalami apa-apa yang serupa dengan apa yang saya alami pada awal musim ini dan saya tidak tahu bagaimana ia akan memberi kesan kepada saya.

“Ia jelas masih — anda tahu, saya masih perlu menanganinya sedikit sebanyak. Ia tidak sekuat itu dalam dua, tiga bulan pertama tahun ini. Saya rasa semakin saya bermain, semakin saya berada dalam persekitaran ini, semakin selesa saya.”

Kekurangan latihan perlawanan pemain Serbia itu ditunjukkan dalam dua kejohanan gelanggang tanah liat pertamanya musim ini.

Dia disingkirkan oleh Alejandro Davidovich Fokina di Monte Carlo dan ditewaskan oleh Andrey Rublev dalam perlawanan akhir di Belgrade bulan lepas.

Djokovic mengakui bahawa secara fizikal dia “baru kehabisan gas” dalam kekalahannya di Monte-Carlo tetapi gembira kerana dia mempunyai peluang untuk bermain empat perlawanan panjang di Serbia ketika dia meningkatkan persiapannya untuk Roland Garros, di mana dia menjulang trofi tahun lepas dan pada tahun 2016.

“Sudah tentu ia tidak berada pada tahap yang saya inginkan. Ia adalah satu proses, dan saya perlu bersabar. Semoga perkara ini akan berjalan ke arah yang betul juga minggu ini,” katanya.

Djokovic berkata dia gembira mendapat kejelasan yang lebih jelas mengenai kejohanan mana yang boleh dia saingi tanpa vaksin Covid-19.

“Saya gembira kerana saya kembali ke landasan dari segi dapat bermain dalam kejohanan dan mempunyai kejelasan dari segi jadual, ke mana saya perlu pergi, di mana saya boleh pergi, di mana saya boleh memuncak dan di mana saya mahu ke puncak. ,” katanya.

“Jelas sekali di atas tanah liat itulah Roland Garros, dan kemudian saya juga boleh berada di London bermain di Wimbledon, yang sudah tentu merupakan kejohanan yang sangat penting kepada saya.

“Saya gembira dengan beberapa bulan akan datang di mana saya mempunyai pemahaman dan kejelasan di mana saya boleh bermain. Jadi saya harap saya akan dapat melakukan yang terbaik daripada diri saya, terutamanya dalam Grand Slam.”

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com