Dr Mahathir mempersoalkan keputusan Putrajaya untuk mengeksport tenaga tidak boleh diperbaharui ke Singapura

Malaysia Post
2 min readOct 27, 2021

--

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mempersoalkan langkah kerajaan semasa mengeksport hanya tenaga tidak boleh diperbaharui ke Singapura, dengan berkata tindakan itu boleh menjejaskan bekalan tempatan dan belanjawan karbon.

Kini sebagai ahli parlimen Pembangkang, beliau berkata ini berdasarkan laporan berita bahawa hanya tenaga tidak boleh diperbaharui dibenarkan untuk dieksport ke Singapura dan penjualan tenaga melalui kemudahan penghantaran dan sambungan yang dibangunkan sendiri swasta ke republik pulau itu tidak akan dibenarkan.

“Sebaliknya jika kita mengeksport tenaga daripada sumber asli seperti cahaya matahari dan angin, Malaysia tidak rugi apa-apa.

“Saya tidak faham dasar kerajaan hari ini. Keputusan ini bukan pelaburan kecil dan akan menghalang peluang pekerjaan,” kata Ahli Parlimen Langkawi itu di blog chedetnya.

Jumaat lalu, beberapa saluran berita melaporkan kerajaan berkata ia hanya akan membenarkan tenaga tidak boleh diperbaharui untuk dieksport ke Singapura, dan penjualan tenaga persendirian tidak akan dibenarkan.

Dr Mahathir juga menegaskan bahawa Malaysia menjual sumbernya yang lain kepada jiran selatannya yang nampaknya merugikannya, dan menyenaraikan eksport air pada 3 sen seribu gelen sebagai contoh.

“Kami juga tahu penyeludupan pasir laut dan darat sedang dilakukan,” tulis ketua Pejuang itu, tanpa mengulas lanjut.

Dr Mahathir yang pernah menjadi perdana menteri dua kali diketahui mengkritik harga air mentah yang dijual kepada Singapura dan telah merancang untuk merundingkan semula syarat tersebut, tetapi terhalang pada masa lalu kerana Singapura enggan berganjak daripada perjanjian air 1962.

Pada masa ini, perjanjian air, yang tamat pada 2061, melayakkan Singapura untuk mengeluarkan sehingga 250 juta gelen sehari (mgd) air mentah dari sungai Sungai Johor setiap hari.

Sebagai balasan, Johor berhak mendapat bekalan harian air terawat sehingga 2 peratus atau 5 mgd air yang dibekalkan ke Singapura.

Singapura membayar 3 sen bagi setiap seribu gelen air mentah, dan menjual semula air terawat kepada Johor pada harga 50 sen setiap seribu gelen.

Jumaat lalu, Kementerian Tenaga dan Sumber Asli dalam satu kenyataan, berkata kerajaan telah memutuskan untuk menyemak Panduan Jualan Elektrik Rentas Sempadan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga bagi memasukkan dua perkara itu.

Kenyataan itu berkata kerajaan juga telah bersetuju bahawa caj roda untuk penjualan elektrik kepada Singapura untuk tempoh percubaan dua tahun ialah AS$2.28 sen/kWj.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com