Guan Eng mempertikaikan Azmin bahawa Malaysia destinasi paling menarik untuk pelaburan asing

Malaysia Post
2 min readJan 29, 2022

--

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini mempertikaikan dakwaan yang dibuat oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Azmin Ali semalam, di mana beliau berkata Malaysia adalah salah satu destinasi paling menarik untuk pelaburan asing pada 2022.

Dalam satu kenyataan hari ini, Lim berkata bahawa Azmin — yang telah membuat tuntutan berdasarkan laporan oleh organisasi penyelidikan Milken Institute — sepatutnya lebih jelas mengenai fakta.

“Azmin sepatutnya mengamalkan pendedahan penuh dengan mendedahkan bahawa Institut Milken tidak memasukkan Singapura dalam kajian mereka, walaupun Singapura adalah anggota Asean dan terletak secara geografi di Asia Tenggara,” kata Lim.

“Pada 2020, Malaysia mencatatkan AS$3 bilion (RM12.57 bilion) dalam pelaburan langsung asing (FDI) berbanding FDI Singapura sebanyak AS$91 bilion, AS$19 bilion Indonesia, Vietnam AS$16 bilion, malah Kemboja mempunyai FDI yang lebih tinggi daripada Malaysia. pada AS$3.6 bilion.

“Apa yang akan Azmin lakukan jika Malaysia gagal mengatasi semua negara ini pada 2022?” dia menambah.

Semalam, Azmin berkata laporan oleh Institut Milken — dipanggil Indeks Peluang Global 2022 — telah menamakan Malaysia sebagai negara berprestasi terbaik dalam kalangan ekonomi terbesar di rantau ini.

Azmin kemudian menggunakan pengumuman ini untuk menyampaikan bahawa kerajaan melakukan yang baik dalam usahanya untuk mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan peringkat teratas dan FDI yang selamat.

Ini bercanggah dengan pengumuman bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini bahawa lebih banyak perlu dilakukan untuk menjadikan Malaysia lebih menarik dan berdaya saing dengan negara jiran kita.

“Azmin nampaknya membayangkan bahawa menjadi destinasi pelaburan paling menarik di Asia Tenggara akan membolehkan Malaysia merekodkan pelaburan tertinggi di Asean,” kata Lim.

Lim menambah, analisis lebih terperinci mengenai kajian Milken Institute akan dijalankan dan diumumkan selepas Tahun Baru Cina oleh pemimpin DAP.

Lim turut menegur pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam bahawa kerajaan tidak akan meluluskan kenaikan tarif elektrik untuk pengguna domestik bulan depan.

Pengumuman Ismail itu bercanggah dengan kenyataan Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yang hanya sehari sebelum itu berkata bahawa kadar tarif baharu itu akan dilaksanakan mulai 1 Februari.

“Ini jelas merupakan kerajaan yang tidak layak mendapat mandat rakyat dengan membuat keputusan yang keliru, flip-flop dasar dan kehilangan keyakinan pelabur,” tambahnya.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com