Guan Eng menuduh Suruhanjaya Sekuriti melindungi ketua SPRM

Malaysia Post
2 min readJan 20, 2022

--

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mencemarkan imejnya berikutan ketidakpastian yang jelas dalam menentukan sama ada Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki melakukan sebarang salah laku dalam kontroversi pemilikan saham awamnya baru-baru ini, kata seorang pemimpin Pembangkang hari ini.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata SC memberi gambaran bahawa ia menutup Azam dengan menyatakan siasatannya tidak konklusif, walaupun undang-undang menyatakan Azam telah melanggar Seksyen 25(4) Akta Industri Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 .

“Kenyataan SC yang tidak jujur ​​dan tidak bertanggungjawab seperti itu bukan sahaja mencemarkan reputasi SC dalam mengawal selia dan menguatkuasakan pematuhan tetapi juga meletakkan keyakinan pelabur terhadap pasaran modal negara kita berisiko.

“Seperti setiap pasaran modal maju di dunia, Malaysia telah mengharamkan dagangan saham proksi melalui Seksyen 25(4) Akta Industri Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (Sicda). Bagaimana SC tidak boleh bertindak apabila Azam secara terbuka dan terbuka mengakui bahawa dia telah membenarkan abangnya menjalankan dagangan saham proksi?” Ahli Parlimen Bagan itu berkata dalam satu kenyataan hari ini.

“Terdapat laporan bahawa SC tidak bertindak kerana Azam Baki sebenarnya berbohong apabila mendakwa abangnya menjalankan dagangan saham proksi melalui akaun Azam.

“Jika demikian keadaannya, SC harus menyatakan dengan jelas dan tegas bahawa Azam telah menjalankan urus niaga dagangan saham sendiri dan bukannya kenyataan yang dilihat sebagai menutup Azam dan membersihkannya daripada sebarang salah laku.”

Azam telah dituduh memiliki berjuta-juta saham di bawah namanya dalam beberapa syarikat senaraian awam yang katanya dibeli oleh adiknya, Nasir Baki.

Azam dalam sidang akhbar awal bulan ini berkata beliau telah membenarkan Nasir menggunakan akaun dagangan sahamnya untuk membeli berjuta-juta saham dalam dua syarikat senaraian awam pada 2015.

Dia menafikan sebarang salah laku, berkata jumlah itu telah dipindahkan ke akaun Nasir.

Bagaimanapun, beliau tidak menjelaskan secara terbuka mengapa Nasir terpaksa menggunakan akaunnya untuk membeli saham tersebut.

Pada 8 Januari, Azam berkata beliau bersedia untuk kes dakwaan salah lakunya dirujuk kepada Jawatankuasa Aduan SPRM.

Beliau juga berhujah bahawa beliau telah pun disiasat oleh SC dan Jawatankuasa Aduan SPRM.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com