Honduras melantik presiden wanita pertama

Malaysia Post
2 min readJan 28, 2022

--

Xiomara Castro mengangkat sumpah sebagai presiden wanita pertama Honduras semalam, dengan kehadiran Naib Presiden AS Kamala Harris, ketika kerajaannya menghadapi ujian berhubung Kongres yang berpecah secara mendadak, peningkatan hutang dan hubungan dengan China.

Castro, diapit suaminya, bekas Presiden Manuel Zelaya, dan anak-anak mereka, mengangkat sumpah di stadium bola sepak terbuka yang penuh sesak, penyokongnya menari dan menjerit. Dia tersenyum lebar apabila selempang presiden biru dan putih disarung di dadanya.

“Bencana ekonomi yang saya warisi adalah tiada tandingan dalam sejarah negara kita,” kata Castro yang muram dalam ucapan perasmiannya, mengecam lonjakan hutang tujuh kali ganda di bawah dua pendahulunya yang konservatif.

Beliau berkata adalah “praktikal mustahil” untuk membuat pembayaran hutang semasa tanpa penstrukturan semula.

Jumlah hutang negara berjumlah kira-kira AS$15.5 bilion (RM65 bilion), atau hampir 60 peratus daripada keluaran dalam negara kasar, masalah ekonomi yang sering ditonjolkan Castro pada jejak kempen menjelang kemenangan besarnya dalam pilihan raya pada November.

“Kerajaan saya tidak akan meneruskan kemelut rompakan yang telah mengutuk generasi muda untuk membayar hutang yang mereka tanggung di belakang mereka,” tambahnya dengan tepukan gemuruh.

Dia juga berikrar untuk memberi lebih 1 juta penduduk miskin Honduras elektrik percuma, dengan pengguna yang lebih besar mensubsidi kos tersebut.

Beberapa minit sebelum itu, orang ramai melaungkan persetujuannya selepas Harris, yang telah ditugaskan oleh Presiden Joe Biden untuk mengetuai dasar AS di negara-negara Segitiga Utara yang miskin di Amerika Tengah, diperkenalkan. “Hubungan kami dengan Honduras adalah satu yang penting,” tulis Harris di Twitter sebelum ini, sambil menambah bahawa dia akan mengadakan perbincangan dengan Castro.

Kehadiran Harris amat ketara, kerana pegawai berpangkat rendah biasanya mengetuai delegasi AS tersebut.

Pegawai AS mahu bekerjasama dengan Castro untuk mengekang pendatang haram dari Amerika Tengah dan menyokong sokongan antarabangsa untuk Taiwan sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membendung pengaruh China. Honduras adalah salah satu daripada beberapa negara yang mengekalkan hubungan diplomatik dengan Taipei dan bukannya Beijing.

Castro menganggap pejabat terlibat dalam pertikaian dengan penentang dalam partinya sendiri. Calon pesaing telah mengisytiharkan diri mereka sebagai ketua Kongres, menjejaskan keupayaannya untuk meluluskan undang-undang.

Naib Presiden Taiwan William Lai turut menghadiri perasmian itu dalam usaha untuk mengukuhkan hubungan dengan Honduras di bawah Castro, yang semasa kempen pilihan rayanya mengancam untuk menukar taat setia kepada Beijing jika dipilih sebagai presiden.

Harris menyambut Lai semasa perasmian, kata seorang pegawai Rumah Putih.

Luis Leon, pengarah Institut Demokrasi Berbilang Parti Belanda di Amerika Tengah, berkata kedatangan Harris adalah dorongan untuk Castro dalam pertikaian mengenai kawalan Kongres dan dalam menangani ekonomi Honduras yang lemah.

Kerajaan AS mengakui pendirian Beijing bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada wilayahnya walaupun ia tidak menyokong pendirian ini. Amerika Syarikat tidak mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com