Imran Khan dipecat sebagai PM Pakistan selepas kalah undi tidak percaya

Malaysia Post
2 min readApr 13, 2022

Imran Khan dipecat sebagai perdana menteri Pakistan selepas kehilangan undi tidak percaya di parlimen berikutan kemelut politik berminggu-minggu.

Perdana menteri baharu akan dipilih esok, dengan ketua Liga Muslim Pakistan-N (PML-N) Shehbaz Sharif hampir pasti akan dipilih untuk mengetuai negara bersenjata nuklear yang mempunyai 220 juta penduduk itu.

Tiada perdana menteri pernah berkhidmat sepenuh penggal di Pakistan, tetapi Khan adalah yang pertama kehilangan jawatan dengan cara ini.

Penyokong pembangkang turun ke jalan awal hari ini, mengibarkan bendera kebangsaan dan parti dari tingkap kereta ketika mereka berlumba di jalan raya.

Terdapat kehadiran keselamatan besar-besaran di ibu negara, tetapi tiada insiden dilaporkan.

Pemangku speaker Sardar Ayaz Sadiq berkata 174 ahli parlimen telah mengundi menyokong usul itu, “akibatnya undi tidak percaya telah berlalu”.

Khan, 69, yang tidak hadir, kehilangan majoriti dalam 342 kerusi kerana pembelotan oleh rakan pakatan dan juga ahli partinya sendiri, dan pembangkang hanya memerlukan 172 undi untuk memecatnya.

Dia mencuba segala-galanya untuk terus berkuasa — termasuk membubarkan parlimen dan memanggil pilihan raya baru — tetapi Mahkamah Agung menganggap semua tindakannya menyalahi undang-undang minggu lalu, dan mengarahkan perhimpunan untuk bersidang semula dan mengundi.

Terdapat drama sehingga tarikh akhir tengah malam yang diarahkan oleh Mahkamah Agung, dengan speaker dewan itu — seorang penyokong setia Khan — meletak jawatan pada saat-saat akhir.

Akhirnya, sesi diteruskan sehingga hari ini dengan penggantian.

“Kami akan meletakkan balsem pada luka negara ini,” kata Sharif sejurus selepas keputusan diumumkan.

Sesiapa yang mengambil alih masih perlu menangani isu-isu yang membingungkan Khan: inflasi yang melambung tinggi, rupee yang lemah dan hutang yang melumpuhkan.

Militansi juga semakin meningkat, dengan Taliban Pakistan semakin berani dengan kembalinya kuasa kumpulan Islam garis keras di negara jiran Afghanistan tahun lalu.

Kemarahan meningkat dalam dewan apabila Sharif menegaskan undian diadakan serta-merta — seperti yang diarahkan oleh Mahkamah Agung pada Khamis — tetapi penyokong setia Khan menuntut perbincangan terlebih dahulu mengenai dakwaan pemimpin mereka bahawa terdapat campur tangan asing dalam proses itu.

Menteri Luar Shah Mehmood Qureshi menuduh pembangkang membawa negara ke jalan yang berbahaya.

“Sejarah akan mendedahkan semua orang, yang menyediakan pentas untuk langkah ini untuk menjatuhkan kerajaan,” katanya, kepada laungan “undi, undi” daripada pembangkang.

Khan menegaskan dia telah menjadi mangsa konspirasi “perubahan rejim” yang melibatkan Amerika Syarikat.

Beliau berkata PML-N dan Parti Rakyat Pakistan (PPP) — dua kumpulan dinasti yang biasanya bertelagah yang bergabung untuk menggulingkannya — telah berpakat dengan Washington untuk membawa undi tidak percaya kerana penentangannya terhadap dasar luar AS, khususnya dalam Islam. negara seperti Iraq dan Afghanistan.

Beliau juga menuduh pembangkang membeli sokongan dalam dewan dengan “perdagangan kuda terbuka… penjualan penggubal undang-undang seperti kambing dan biri-biri”.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com