Indonesia, AS memulakan latihan ketenteraan ‘Super Garuda Shield’, Malaysia mengambil bahagian sebagai negara pemerhati

Malaysia Post
2 min readAug 1, 2022

--

Beribu-ribu tentera Indonesia dan Amerika memulakan latihan ketenteraan bersama selama dua minggu pada hari Isnin yang menurut Washington bertujuan untuk memajukan “kerjasama serantau dalam menyokong rantau Asia-Pasifik yang bebas dan terbuka”.

AS dan sekutu Asianya telah menyatakan kebimbangan yang semakin meningkat tentang ketegasan China yang semakin meningkat di Pasifik, tetapi Washington berkata latihan itu tidak ditujukan kepada mana-mana negara walaupun ia akan menjadi lebih besar daripada latihan sebelumnya.

Sekurang-kurangnya 4,000 askar AS dan Indonesia akan disertai oleh tentera dari Australia dan Singapura — serta Jepun, yang mengambil bahagian buat kali pertama dalam latihan tahunan, yang dikenali sebagai “Perisai Super Garuda”.

Latihan itu berlangsung di pulau Sumatera barat Indonesia dan kepulauan Riau, wilayah pulau kecil Indonesia yang bertaburan berhampiran Singapura dan Malaysia.

“Ini benar-benar latihan untuk membina kepercayaan, membina kebersamaan, persefahaman bersama, meningkatkan keupayaan dan perkara lain yang berkaitan,” kata Mejar Jeneral Stephen Smith, komander tentera AS yang mengambil bahagian, kepada pemberita di Jakarta pada hari Jumaat.

“Jadi ini benar-benar latihan ketenteraan dan bukan ancaman kepada mana-mana pihak.”

Latihan itu dibuat ketika Speaker Dewan Perwakilan AS Nancy Pelosi bersiap sedia untuk mengetuai delegasi kongres ke rantau itu dalam bayangan ketegangan diplomatik dengan China.

Tetapi pejabatnya tidak menyebut sama ada dia akan melawat Taiwan, titik kilat dalam perbualan antara Beijing dan Washington menjelang perjalanan itu, yang dijangka bermula pada hari Isnin.

Presiden AS Joe Biden dan Presiden China Xi Jinping mengadakan panggilan telefon yang tegang pada hari Khamis, bersetuju untuk menjadualkan sidang kemuncak pertama mereka secara peribadi tetapi dengan Xi memberi amaran kepada Washington supaya tidak “bermain dengan api” di Taiwan.

Latihan itu akan berlangsung sehingga 14 Ogos merangkumi latihan tentera, tentera laut, tentera udara dan marin.

Satu majlis perasmian dengan semua negara yang mengambil bahagian akan berlangsung pada hari Rabu, kata seorang pegawai Indonesia.

Kanada, Perancis, India, Malaysia, Korea Selatan, Papua New Guinea, Timor Timur, dan Britain akan mengambil bahagian sebagai negara pemerhati. — AFP

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com