Jangan mewakilkan lagi, pekerja Indonesia boleh pulang segera jika anda campur tangan, kata Guan Eng kepada PM

Malaysia Post
2 min readJul 18, 2022

--

Ahli parlimen pembangkang Lim Guan Eng hari ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk meningkatkan dan bertanggungjawab secara langsung dalam rundingan dua hala dengan Indonesia bagi menyelesaikan masalah kekurangan pekerja di negara itu.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata campur tangan peribadi perdana menteri boleh segera meyakinkan Jakarta untuk menarik balik penggantungan penghantaran rakyatnya ke sini bagi mengisi kekosongan pekerjaan di semua sektor yang telah banyak bergantung kepada buruh migran dan mendorong pemulihan ekonomi Malaysia selepas wabak.

“Perdana Menteri Ismail Sabri harus secara peribadi campur tangan dalam kegagalan yang membawa kepada pembekuan pekerja asing dari Indonesia untuk memperbaiki hubungan dengan Indonesia dan menyediakan pertumbuhan ekonomi untuk mengatasi kemerosotan ekonomi global yang dijangka menjelang akhir tahun,” kata Lim dalam satu kenyataan. .

Bekas menteri kewangan itu menyatakan bahawa banyak perniagaan domestik telah terpaksa mengurangkan operasi mereka atau menolak pesanan baharu kerana kekurangan tenaga kerja yang teruk, selain menangani inflasi dan peningkatan kos yang diburukkan lagi oleh penyusutan nilai ringgit.

“Tidak pernah keadaan seteruk ini sebelum ini. Disebabkan kekurangan 1.2 juta pekerja, industri perladangan dan sarung tangan sahaja menghadapi kerugian RM21 bilion dan kerosakan boleh mencecah puluhan bilion ringgit lagi jika sektor lain dimasukkan,” jelas Lim.

Pengerusi kebangsaan DAP itu menggesa perdana menteri berhenti menyerahkan tugas itu kepada Kementerian Sumber Manusia dan Kementerian Dalam Negeri untuk penyelesaian segera.

Beliau menuduh kedua-dua kementerian itu tidak cekap dan tidak cekap dalam melaksanakan memorandum persefahaman dengan Indonesia mengenai pengambilan pekerjanya yang ditandatangani hanya tiga bulan lalu.

“Ismail harus berhenti mewakilkan masalah itu tetapi bertanggungjawab apabila ekonomi negara, komuniti perniagaan dan rakyat mahukan penyelesaian segera,” kata Lim.

Duta Besar Indonesia Hermono ke Malaysia berkata negaranya enggan menghantar rakyatnya bekerja di sini berkuat kuasa 12 Julai.

Beliau menuduh Putrajaya mengingkari perjanjian pengambilan untuk berhenti menggunakan Sistem Dalam Talian Pembantu Rumah yang kontroversi untuk proses pengambilan pekerja.

Memorandum persefahaman buruh itu ditandatangani di Jakarta Mac lalu dan disaksikan oleh presiden Indonesia Joko Widodo dan Ismail Sabri.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com