Jho Low memfailkan pernyataan pembelaan

Malaysia Post
2 min readJan 29, 2022

Ahli perniagaan buruan Low Taek Jho memfailkan pernyataan pembelaan dua hari lalu di mana dia mendakwa tidak mempunyai kedudukan sah untuk mengawal 1Malaysia Development Berhad, lapor portal berita Malaysiakini hari ini.

Dalam pernyataan tuntutan itu, Low, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, menegaskan beliau tidak pernah memegang jawatan rasmi dalam firma pelaburan negeri itu atau mana-mana anak syarikatnya.

Kenyataan itu sebagai tindak balas terhadap tindakan sivil yang dilancarkan terhadapnya dan beberapa orang lain oleh 1MDB, yang menuduh mereka melakukan manipulasi jenayah yang membawa kepada penyelewengan berbilion ringgit.

Pernyataan pembelaan difailkan pada 26 Januari di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melalui firma guaman Low Valen, Oh & Partners.

Low adalah antara beberapa individu dan entiti yang disasarkan oleh lebih 20 tindakan sivil oleh 1MDB dan bekas anak syarikatnya SRC International yang difailkan tahun lepas.

Saman itu ditujukan kepada mereka yang didakwa menipu dua entiti milik kerajaan, sama ada secara sedar atau tidak.

Low dinamakan sebagai defendan utama bersama lima yang lain — bapa dan ibunya Tan Sri Low Hock Peng dan Goh Gaik Ewe, kakaknya May Lin, adik lelakinya Taek Szen, dan sekutunya yang didakwa Eric Tan Kim Loong.

Bernama telah melaporkan pada 5 Januari bahawa Low dan ibu bapanya menyertai saman itu melalui peguam mereka.

Menurut pernyataan pembelaan, Low mendakwa tuntutan mahkamah itu harus ditolak atas alasan ia gagal mendedahkan sebab tindakan yang munasabah berhubung dakwaan pecah amanah atau kewajipan fidusiari.

Pelarian itu berhujah bahawa dia tidak pernah menjadi pengarah atau pemegang saham dalam 1MDB atau empat anak syarikatnya, dan juga bukan ahli lembaga penasihat dana kekayaan negara atau sebahagian daripada pasukan pengurusan mana-mana plaintif.

“Oleh itu, defendan pertama (Jho Low) tidak mempunyai kedudukan undang-undang untuk melaksanakan kawalan ke atas plaintif, termasuk tetapi tidak terhad kepada mengarahkan atau sebaliknya menyebabkan dakwaan pemindahan dan/atau penerimaan dana,” Low dipetik sebagai berkata.

Antara 2019 dan tahun lepas, dilaporkan bahawa Jabatan Kehakiman AS telah menghantar pulang berbilion wang 1MDB yang telah digelapkan ke Malaysia.

Saman 1MDB terhadap Low dan lima defendan lain ditetapkan untuk pengurusan kes dalam talian di hadapan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Februari, lapor Malaysiakini.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com