Jurulatih Harimau Malaya Pan-gon mengusahakan identiti baharu untuk pasukan

Malaysia Post
2 min readMar 29, 2022

--

‘Bos’ baharu Harimau Malaya, Kim Pan-gon sedang mengusahakan identiti baharu pasukan yang cenderung ke arah menyerang bola sepak, berjanji untuk mendorong skuad itu untuk terus meningkat untuk memenuhi jangkaan peminat.

Memohon maaf atas kesilapan mereka dalam perlawanan Derby Causeway malam tadi, pemain Korea Selatan berusia 52 tahun itu percaya walaupun tewas 2–1 kepada Singapura dalam Perlawanan Persahabatan Antarabangsa Tahap 1, pemain pasukan kebangsaan mampu mempamerkan aksi yang baik menentang pasukan itu. menjadi tuan rumah dan mencipta banyak peluang.

“Bagi saya, secara amnya ia adalah permulaan yang sangat baik, dari semasa ke semasa saya sangat selesa di bangku simpanan. Saya sangat yakin dengan semua persembahan pemain kami; mereka sangat mengagumkan. Malangnya kami tidak dapat menukar peluang kami walaupun mempunyai banyak peluang.

“Saya fikir kadang-kadang ini berlaku; kita boleh belajar sesuatu dari sini. Bagi saya, ini adalah permainan ujian yang sangat bagus. Saya rasa saya lebih cenderung untuk lebih menyerang. Kami cuba menjadikan identiti bola sepak Malaysia, lebih positif,” katanya dalam sidang media selepas perlawanan di Stadium Nasional Singapura.

Satu rakaman audio sidang media itu dikongsikan kepada media oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Pemain Liga Thailand BG Pathum United, Ikhsan Fandi muncul sebagai wira untuk Lions, menjaringkan dua gol pada minit ke-30 dan ke-76 untuk melakar kemenangan, manakala pasukan Harimau Malaya membalas menerusi jaringan antarabangsa pertama Liridon Krasniqi pada minit ke-57.

Pan Gon berkata tuduhannya bermain di luar jangkaan dan Malaysia boleh memenangi perlawanan itu.

Dia mahu menyuntik gaya yang lebih berkuasa, agresif, dinamik dan proaktif ke dalam permainan mereka.

“Selama 10 hari terakhir, saya mempunyai masa yang menakjubkan dengan semua pemain; sifar aduan terhadap mereka. Tetapi kami cuba menyelesaikan semua program di sini. Sudah pasti, kami cuba meningkatkan, lebih positif untuk prestasi pemain.

“Saya sangat menghargai saya mendapat sesuatu (walaupun tidak banyak hari dalam jendela Fifa ini). Kami menggunakan peluang ini untuk cuba menambah baik. Saya rasa kami telah bertambah baik, tetapi ini bukan destinasi kami. Kami akan pergi lebih jauh; kita boleh pergi lebih jauh. Saya sangat positif,” tambahnya.

Mengulas mengenai pemain pertahanan, beliau berkata pasukan itu mahu mengambil risiko dengan bermain permainan menyerang, yang akhirnya meninggalkan jurang kepada Singapura untuk melancarkan serangan balas.

“Anda mungkin berkata anda mahu melukis dengan Singapura. Saya boleh melukis dengan Singapura 100 kali, tetapi saya tidak mahu. Saya mahu menang dalam permainan, jadi kami tidak perlu takut untuk menyerang,” katanya.

Selepas menewaskan Filipina 2–0 pada Selasa dan kekalahan semalam menentang tuan rumah dalam Siri Tri-Negara FAS 2022, skuad Harimau Malaya akan menamatkan lawatan ke Singapura mereka dengan perlawanan persahabatan tertutup menentang kelab tempatan Albirex Niigata FC esok.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com