Kakitangan Motorola Malaysia didakwa diupah dari China untuk mencuri teknologi walkie-talkie

Malaysia Post
2 min readFeb 9, 2022

--

Menurut Jabatan Kehakiman AS, syarikat telekomunikasi yang berpangkalan di China, Hytera telah dituduh bersubahat dengan pekerja Motorola untuk mencuri teknologi radio mudah alih digital (DMR). Syarikat itu secara khusus merekrut pekerja Motorola di Malaysia untuk mencuri data.

Menurut dokumen mahkamah, Hytera merekrut dan mengupah pekerja Motorola Solutions Malaysia dari 2007 hingga 2020. Sebagai pertukaran, pekerja menerima “gaji dan faedah yang lebih tinggi daripada apa yang mereka terima di Motorola”.

“Maklumat proprietari dan rahsia perdagangan Motorola digunakan oleh Hytera dan defendan individu untuk mempercepatkan pembangunan produk DMR Hytera. Akibatnya, produk DMR Hytera bergantung pada dan mengandungi maklumat proprietari dan rahsia perdagangan Motorola,” dakwa Jabatan Kehakiman.

Hytera Communications Corp ialah pengeluar transceiver radio dan sistem radio China — dan bekas pengedar produk Motorola Solutions. Syarikat itu didakwa dengan 21 pertuduhan jenayah, termasuk konspirasi untuk melakukan pencurian rahsia perdagangan. Jika sabit kesalahan, Hytera akan berdepan denda jenayah tiga kali ganda nilai rahsia perdagangan yang dicuri.

“Dakwaan itu bertujuan menggambarkan aktiviti bekas pekerja Motorola yang berlaku di Malaysia lebih sedekad lalu. Hytera berharap untuk mengaku tidak bersalah dan memberitahu perkara itu di mahkamah,” kata Hytera dalam satu kenyataan.

Pada Februari 2020, Motorola Solutions memenangi keputusan juri AS$764.6 juta (RM3.1 bilion) dalam kes kecurian rahsia perdagangan dan pelanggaran hak cipta terhadap Hytera. Didapati bahawa Hytera menggunakan dokumen sulit Motorola Solutions dan kod sumber yang dilindungi hak cipta untuk bersaing dalam pasaran untuk walkie-talkie.

Hytera, bagaimanapun, memberitahu juri bahawa ia telah membangunkan radionya sendiri. Pada Januari 2021, Motorola malah terpaksa membayar Hytera lebih daripada AS$1.5 juta selepas kalah dalam kes Mahkamah Rayuan UK berhubung dakwaan Hytera mengancam untuk “berundur ke China” dan mengelak daripada penghakiman sebelumnya.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com