Kementerian memberi amaran kepada penyiar supaya tidak menyinggung sensitiviti agama

Malaysia Post
2 min readMar 22, 2022

--

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) memberi amaran keras kepada semua pengendali syarikat televisyen supaya tidak memaparkan sebarang adegan yang menyentuh sensitiviti agama dan lain-lain di negara ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata kementerian tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan sekiranya terdapat stesen televisyen yang melanggar garis panduan yang ditetapkan.

“Di bawah peraturan semasa, kerajaan memberi kuasa untuk menapis kandungan drama kepada stesen televisyen itu sendiri, di mana mereka dikehendaki mengawalnya sendiri.

“Jika kita dapati stesen televisyen itu tidak mengikut garis panduan tertentu terutama menyentuh isu berkaitan agama, budaya, adat resam dan sebagainya, maka saya akan semak semula kemudahan itu (pihak berkuasa penapisan), dan kita mungkin akan membatalkannya,” katanya kepada pemberita. selepas menyampaikan sumbangan kepada pelajar Tingkatan Enam di kawasan parlimen Ketereh sempena program ‘Back To School’, di sini hari ini.

Dia diminta mengulas mengenai video yang dimuat naik pelakon tempatan di akaun Instagramnya yang memaparkan adegan panas dipercayai daripada drama yang masih belum ditayangkan.

Annuar berkata kemudahan yang disediakan secara amanah oleh kerajaan di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) tidak boleh dipandang ringan oleh syarikat televisyen.

“Bagi saya, adegan yang tidak selari dengan budaya orang Melayu dan Islam, dan menyinggung perasaan orang Melayu dan Islam tidak sepatutnya sampai ke peringkat kementerian perlu campur tangan dan menegur, kerana kita perlu faham sendiri, sempadan babak yang tidak sesuai,” katanya.

Mengulas lanjut, Annuar berkata, dia telah meminta pihak yang terlibat dalam drama itu memberikan penjelasan bertulis, dan sekiranya ia disifatkan tidak memuaskan, drama itu tidak dibenarkan ditayangkan.

Selepas klip video adegan itu tular, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad menerusi Facebooknya turut memaklumkan akan menghubungi pihak terbabit bagi menyelesaikan perkara itu.

Sementara itu, Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) dalam satu kenyataan media semalam berkata, babak yang ditayangkan dalam klip itu tidak sesuai disiarkan dan tidak dibincangkan mahupun diluluskan stesen televisyen itu.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com