Kumpulan metal SOG, penyanyi Shila Amzah menang bersejarah di AJL36

Malaysia Post
2 min readMar 8, 2022

Penyanyi Malaysia Shila Amzah dan kumpulan heavy metal bawah tanah Sekumpulan Orang Gila (SOG) memenangi tempat teratas pada Anugerah Juara Lagu 36 malam tadi (AJL36).

Mereka membawa pulang RM100,000 berserta trofi lagu mereka, Pelukan Angkasa, ciptaan Raja Nazrin Shah dan tulisan Fazleena Hishamuddin.

Susulan kemenangan mereka, peminat muzik bebas Malaysia melayari media sosial untuk meraikan kemenangan bersejarah itu kerana ini adalah kali pertama kumpulan heavy metal bawah tanah memenangi pertandingan lagu tahunan.

Di Twitter, #TeamPelukanAngkasa dilihat berada dalam senarai trending malam tadi dengan lebih 9,000 tweet manakala Shila Amzah masih berada dalam senarai 20 trending teratas di Malaysia pada masa penulisan.

“Anak-anak indie adakah kamu semua menangis sekarang?” tweet penganjur gig tempatan, Luas.

“Sejarah telah dibuat, tahniah SOG,” media bebas tempatan, Music Addicts MY tweeted.

“SOG 20 tahun berjuang dalam industri. (Bagi) Marsha, dia akhirnya berpeluang untuk berada di pentas berprestij negara (AJL) selepas 16 tahun dan Shila Amzah baru sahaja menyelesaikan perceraiannya.

“Begitu banyak masa sukar yang telah mereka lalui namun perancangan Allah sentiasa yang terbaik dan malam ini, mereka semua berada di puncak dunia! PERCAYA!” tweet pengguna Tyra Yusoff.

SOG yang aktif membuat persembahan di gig tempatan dan antarabangsa sejak 2009 turut melayari Twitter dan mendedikasikan kemenangan mereka kepada persada indie tempatan dengan tweet ‘INI UNTUK ANAK-ANAK INDIE’ yang diterjemahkan kepada ‘Ini untuk kanak-kanak indie’.

Walaupun tidak lantang seperti peminat di Twitter, pengguna Facebook turut dilihat meraikan kemenangan Pelukan Angkasa menerusi beberapa posting.

Selain itu, selebriti tempatan yang lain turut menggunakan media sosial mereka untuk mengucapkan tahniah kepada kumpulan dan penyanyi itu.

“Tahniah kepada SOG, Shila Amzah dan Fazleena atas karya Pelukan Angkasa mereka yang menjadi juara di AJL36,” kugiran indie tempatan Kugiran Masdo tweeted.

“Bertahun-tahun melakukan muzik bersama dan menyokong satu sama lain. Saya sentiasa tahu dan saya sangat berbangga dengan anda. tahniah. Alhamdulillah,” tweet pelakon dan penyanyi, Daiyan Trisha.

“Muzik yang hebat, malah janggut saya merinding,” tulis pelakon Sharnaaz Ahmad dalam tweet.

Persembahan SOG dan Shila Amzah yang dimuat naik di Youtube oleh TV3 Malaysia kini menjadi trending di Youtube Malaysia di nombor tiga dengan video itu telah mendapat lebih 100,000 tontonan.

AJL36 semalam turut menyaksikan penyanyi Marsha Milan Londoh mendapat naib juara dengan lagu Cinta yang ditulis dan digubah oleh Bunga Cantik dan Hang Nadim.

Ini diikuti oleh Haqiem Rusli selaku naib juara kedua dengan lagu Mimpi yang ditulis bersama dan digubah bersama Datuk A Aida.

Pertandingan lagu tahunan yang menyaksikan 12 buah lagu artis tempatan bersaing merebut tempat teratas itu disiarkan secara langsung dari Dewan Merdeka di Pusat Dagangan Dunia, Jalan Putra malam tadi.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com