Laporta mahukan Xavi sebagai jurulatih Barca

Malaysia Post
2 min readOct 30, 2021

Presiden Barcelona Joan Laporta berkata hari ini dia telah menerima laporan yang menggembirakan mengenai kelayakan Xavi Hernandez sebagai jurulatih dan mengakui dia mahu dia menjadi jurulatih Barca semasa menjadi presiden.

Tetapi Laporta enggan mengesahkan Xavi akan menggantikan Ronald Koeman, yang dipecat pada malam Rabu, dan mengekalkan Barca mempunyai “pilihan lain”.

Jurulatih Manchester City, Pep Guardiola berkata dia “tidak ragu-ragu” bahawa Xavi bersedia untuk melatih kelab itu.

Penilaian Laporta yang bersemangat terhadap bekas pemain tengah legenda Barca akan diambil sebagai petunjuk kukuh bahawa dia adalah pengganti pilihan untuk Koeman.

Selepas kerjaya cemerlang di Camp Nou, Xavi pergi pada 2015 untuk bermain untuk Al Sadd di Qatar sebelum menjadi jurulatih pasukan itu dua tahun lalu.

“Saya berkata demikian apabila dia pergi ke Qatar, bahawa Xavi akan menjadi jurulatih Barca, malah saya mahu dia menjadi jurulatih Barca semasa saya menjadi presiden — apa yang saya tidak tahu ialah bila,” kata Laporta dalam sidang media hari ini.

“Memang benar laporan yang kami ada mengenainya sangat bagus. Saya tidak mengikuti Al Sadd, tetapi kami telah bercakap mengenai permainan Barça melalui telefon. Kami telah menonton perlawanan bersama hampir.

“Biar saya tak cakap lagi. Untuk semua perbincangan Xavi terdapat juga pilihan lain. Barca mempunyai pilihan lain.”

Jurulatih pasukan B Barcelona, ​​Sergi Barjuan telah diletakkan di bawah kendalian sementara dan Laporta berkata jangkaan dia akan berada di ruang ganti untuk perlawanan menentang Alaves dalam La Liga esok dan Dynamo Kiev dalam Liga Juara-Juara pada hari Selasa.

Perlawanan pertama Xavi mungkin menentang Celta Vigo empat hari kemudian.

“Xavi sedang dalam proses yang sangat menarik. Dia berkembang dengan sangat baik dan saya mempunyai rujukan yang sangat baik tentang dia, daripada orang yang rapat dengannya dan daripada orang yang lebih mengenalinya daripada saya,” kata Laporta.

“Saya sering bercakap dengannya. Saya sangat tahu apa yang dia fikirkan tentang pasukan, pendapatnya dan apa yang dia fikir perlu dilakukan.”

Guardiola memberikan sokongannya kepada Xavi, yang dilatihnya semasa tempoh emas untuk Barcelona antara 2008 dan 2012.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com