Lembaga Pengurusan Air Selangor mengarahkan kilang menghentikan pelepasan efluen selepas pencemaran dikesan di Sungai Langat

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) mengarahkan sebuah kilang menghentikan pelepasan efluen yang berpotensi menyebabkan pencemaran dan menjalankan usaha pembersihan segera selepas pencemaran air dikesan di Sungai Langat tengah hari tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli negeri Hee Loy Sian berkata arahan itu dikeluarkan mengikut Seksyen 121(1) Enakmen LUAS 1999 dan proses pembersihan oleh kilang itu sedang dijalankan.

Beliau berkata arahan itu dikeluarkan susulan maklumat diterima LUAS daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) berhubung pencemaran yang dikesan di Sungai Langat pada jam 3.30 petang semalam.

“Siasatan LUAS mendapati punca pencemaran itu adalah pelepasan efluen daripada longkang milik sebuah kilang,” katanya.

Kod Kuning selaras dengan Manual Kecemasan Pencemaran Sumber Air Selangor telah diaktifkan melibatkan Majlis Perbandaran Kajang dan Jabatan Alam Sekitar.

“LUAS menjalankan tiga persampelan yang telah dihantar ke Jabatan Kimia untuk analisis lanjut dan LUAS akan membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 79(1) Enakmen LUAS 1999,” tambahnya.

Beliau juga berkata punca pencemaran adalah sekitar 18 kilometer (km) dari loji rawatan air Semenyih 2, 29.5 km dari loji rawatan air Bukit Tampoi dan 40.9 km dari loji rawatan air Labohan Dagang.

“Tindakan pantas untuk mengawal keadaan di tapak telah berjaya mengelak sebarang potensi penutupan loji rawatan air. LUAS dan agensi berkaitan lain akan menjalankan usaha mitigasi susulan dan pemantauan rapi bagi memastikan bekalan air negeri terjamin,” katanya. — Bernama

--

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com