Majlis perasmian Sukan Musim Sejuk Beijing bermula

Malaysia Post
2 min readFeb 5, 2022

--

Majlis perasmian Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 bermula malam ini, memuncak persiapan yang dilanda pandemik Covid-19 dan kritikan terhadap hak asasi manusia di China yang menyebabkan beberapa negara melancarkan boikot diplomatik.

Ia bermula sejurus selepas Presiden Xi Jinping dan Pengerusi Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa Thomas Bach memasuki stadium ikonik Bird’s Nest, tepinya dihiasi dengan bendera 91 negara dan wilayah yang bertanding.

Diarahkan oleh Zhang Yimou, mengulangi peranannya daripada kejayaan Sukan Musim Panas 2008 Beijing, acara itu menampilkan 3,000 penghibur di atas pentas yang terdiri daripada 11,600 meter persegi skrin LED definisi tinggi yang menyerupai permukaan ais.

Semua penghibur adalah orang biasa dari Beijing dan wilayah Hebei yang berdekatan, dengan “Kisah Kepingan Salji” di tengah-tengahnya.

Pertunjukan itu, dengan suhu kira-kira -4C pada permulaannya, ditetapkan kira-kira separuh panjang daripada maraton empat jam pada tahun 2008, juga di Sarang Burung.

Orang ramai itu sendiri dikupas, dengan penganjur memutuskan bulan lalu untuk tidak menjual tiket ke acara Olimpik untuk membendung penularan Covid-19. “Gelung tertutup” memisahkan pesaing dan kakitangan lain daripada orang awam China sepanjang Sukan Olimpik.

Walaupun skalanya lebih kecil daripada Sukan Musim Panas, Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing diadakan oleh China yang jauh lebih makmur, berkuasa, yakin dan konfrontasi di bawah Xi.

Penganjuran Sukan Olimpik China telah mendapat kritikan sejak Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa memilih Beijing pada 2015, dan negara-negara termasuk Amerika Syarikat, Britain dan Australia melancarkan boikot diplomatik, bermakna mereka tidak menghantar wakil kerajaan ke Sukan tersebut.

Presiden Rusia Vladimir Putin, tetamu asing utama, tiba hari ini untuk pertemuan dengan Xi menjelang majlis perasmian, membawa perjanjian untuk meningkatkan bekalan gas asli ke China di tengah-tengah ketegangan yang meningkat dengan Barat dan memenangi ikrar daripada Xi untuk mengukuhkan kerjasama bersama.

Penyiar negara China CCTV menyatakan bahawa Putin, seperti China, menyatakan tentangan terhadap “politik” Sukan.

Zhang, pengarah, berkata majlis itu mengambil kira latar belakang global yang berubah, termasuk wabak dan apa yang dikatakannya sebagai kuasa musuh “menindas dan menghitamkan” China.

“Dalam situasi global yang baharu dan kompleks ini, Sukan Olimpik Musim Sejuk akan menunjukkan keyakinan dan kebanggaan rakyat China, cinta rakyat China, kasih sayang orang Cina terhadap rakyat dunia,” katanya kepada agensi berita negara Xinhua.

Permulaan rasmi Sukan itu akan memberi kelegaan kepada penganjur yang menavigasi kerumitan melampau untuk mengadakannya semasa wabak sambil mematuhi dasar sifar-Covid China.

Penganjur juga berharap ia meredakan kritikan yang berterusan daripada aktivis dan kerajaan berhubung rekod hak asasi manusia China di Xinjiang dan di tempat lain — kritikan yang ditolak China.

“Saya percaya bahawa pada saat api Olimpik dinyalakan, semua gurauan boikot ini akan dipadamkan,” Zhao Weidong, jurucakap Sukan Beijing, memberitahu Reuters.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com