Man City, Liverpool terikat dalam perebutan gelaran apabila Arsenal mengintai bidaan empat teratas

Malaysia Post
3 min readApr 22, 2022

Pendahulu Liga Perdana Inggeris, Manchester City dan pencabar mereka yang tidak henti-henti, Liverpool akan menjangkakan akan kekal dalam perebutan kejuaraan selepas perlawanan hujung minggu ini.

Dalam pertarungan untuk empat tempat teratas, Arsenal boleh memberikan pukulan besar kepada harapan Manchester United, manakala Chelsea tidak dapat mengelak satu lagi tergelincir menentang West Ham.

Tiada margin untuk kesilapan dalam perlumbaan gelaran

Pep Guardiola percaya Manchester City perlu menahan salah satu pasukan terbaik yang pernah ada jika mereka ingin memburu gelaran Liverpool.

Skuad kendalian Guardiola berada satu mata di hadapan Liverpool di tempat kedua selepas kedua-dua pasukan menang dengan selesa pada pertengahan minggu.

Dengan baki enam perlawanan, ia berkemungkinan hanya mengambil satu slip daripada mana-mana pasukan untuk menentukan perlumbaan yang menarik.

Seandainya ia akan menjadi satu kejutan besar jika ia berlaku pada hujung minggu ini apabila City menjadi tuan rumah kepada Watford kedua terbawah pada hari Sabtu, manakala Liverpool menentang Everton di tempat keempat terbawah dalam derby Merseyside Ahad ini di Anfield.

Guardiola telah mengakui City perlu memenangi semua baki perlawanan mereka untuk memastikan menjulang trofi, dan itu adalah penghormatan yang sesuai kepada kualiti pemburu empat kali Liverpool.

“Liverpool adalah salah satu pasukan terbaik dalam keseluruhan sejarah bola sepak, kami berdepan salah satu pasukan terbaik yang pernah ada,” kata Guardiola minggu ini.

“Mereka mempunyai segala-galanya, itulah sebabnya berada di sana bersama mereka amat bermakna. Para pemain mengetahuinya. Mereka telah menghadapi mereka dan mereka tahu.

“Kami tidak mempunyai sebarang peluang untuk menggugurkan apa-apa, tetapi kami berada dalam kedudukan ini dan bermain dengan tekanan ini.”

Arsenal boleh meningkatkan kesusahan Man United

Keputusan Manchester United untuk mengumumkan pelantikan bos Ajax Erik ten Hag yang lama ditunggu-tunggu sebagai pengurus baharu mereka dari musim depan datang hanya dua hari selepas jurulatih Belanda itu diberi peringatan yang jelas tentang tugas besar yang dihadapinya di Old Trafford.

Persembahan buruk United dalam kekalahan 4–0 di Liverpool pada Selasa menggariskan betapa jauhnya mereka telah jatuh sejak Alex Ferguson membawa mereka merangkul kejuaraan Liga Perdana terakhir mereka pada 2013.

Melemah di tempat keenam — 23 mata di belakang Manchester City — United telah dikurangkan untuk menamatkan saingan empat teratas dan matlamat itu mungkin melebihi mereka.

United menuju ke Arsenal pada hari Sabtu mengekori kedua-dua Gunners di tempat kelima dan Tottenham di tangga keempat dengan tiga mata.

Kekalahan menentang pesaing langsung untuk tempat Liga Juara-Juara akan menjadi tamparan maut buat bos sementara Ralf Rangnick dan pasukannya, yang digemparkan dengan ancaman bom yang diterima oleh kapten yang tidak beraksi, Harry Maguire pada Khamis.

Arsenal, di belakang Tottenham dengan perbezaan gol, memasuki pertembungan itu dirangsang oleh kemenangan 4–2 hari Rabu di Chelsea, kejayaan penting yang menamatkan rekod tiga kekalahan berturut-turut.

“Saya berkata kepada pemain, jika anda mahu bermain bola sepak Liga Juara-Juara, anda perlu mengalahkan pasukan teratas,” kata bos Arsenal, Mikel Arteta.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com