Marcos Jr menolak cabaran debat menjelang pemilihan presiden Filipina

Malaysia Post
2 min readApr 30, 2022

Pendahulu pilihan raya presiden Filipina Ferdinand Marcos Junior menolak pada hari Jumaat cabaran untuk berdebat saingan Leni Robredo satu lawan satu, ketika negara itu menuju ke minggu terakhir berkempen untuk pilihan raya 9 Mei.

Marcos Jr, anak lelaki dan senama kepada bekas diktator negara itu, telah menolak jemputan untuk mengambil bahagian dalam debat dengan saingan, jarang memberikan wawancara media dan sering mengabaikan soalan wartawan di perhimpunan.

Dia telah berusaha untuk mengelak daripada mengulangi perlumbaan naib presiden 2016, apabila dia diburu kerana soalan berkaitan pemerintahan ganas dan rasuah bapanya.

Marcos yang lebih muda kalah tipis dalam pertandingan itu kepada Robredo dan menghabiskan masa lima tahun cuba untuk membatalkan keputusan itu.

Dalam kempen ini, Marcos Jr adalah satu-satunya calon daripada 10 calon yang berharap untuk menggantikan Presiden Rodrigo Duterte untuk melangkau dua perbahasan televisyen yang diadakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya kerajaan.

Dia juga enggan menghadiri debat yang dihoskan oleh CNN Filipina.

“Oleh itu, saya menjemput Encik Bongbong Marcos ke perdebatan, untuk memberi peluang kepada rakyat Filipina untuk bersemuka dengannya dan bertanya soalan kepadanya, terutamanya mengenai banyak kontroversi yang menyelubunginya,” kata Robredo dalam satu kenyataan Jumaat, menggunakan nama samaran Marcos Jr.

“Kita berhutang kepada rakyat dan negara kita. Jika dia bersetuju, bila-bila masa, di mana sahaja, saya akan berada di sana.”

Jurucakap Marcos Jr Vic Rodriguez berkata “perbahasan tidak akan berlaku atas beberapa sebab”, tanpa mengulas lanjut.

“Kami bercakap secara langsung kepada orang ramai dalam menyampaikan mesej perpaduan kami,” kata Rodriguez, menuduh kem pembangkang “negativiti, penipuan dan kritikan”.

Marcos Jr sebelum ini memberitahu seorang wartawan bahawa dia tidak akan “kembali kepada isu 35 tahun”, merujuk kepada dakwaan bahawa bapanya mempengerusikan kecurian daripada tabung negara dan pencabulan hak asasi manusia.

Dalam temu bual yang jarang berlaku dengan CNN Filipina minggu ini, Marcos Jr berkata: “Saya tidak tahu mengapa mereka mengatakan sukar untuk menyerang hendap menemu bual saya. Saya selalu keluar di khalayak ramai.”

Marcos Jr mempunyai kempen media sosial yang besar-besaran, termasuk video YouTube yang cuba menggambarkan dia dan keluarganya sebagai orang biasa.

Kumpulan pro-Marcos juga telah membanjiri Facebook dengan catatan palsu dan mengelirukan untuk merombak imej keluarga dan memburukkan saingan utama Robredo.

Tinjauan pengundi menunjukkan Marcos Jr mempunyai kelebihan besar berbanding Robredo.

Walau bagaimanapun, peningkatan baru-baru ini dalam tinjauan pendapat telah memberi harapan kepada penyokong Robredo bahawa kempen yang didorong oleh sukarelawan mereka semakin menarik.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com