Menteri Dalam Negeri: Kebocoran data lebih 22 juta rakyat Malaysia bukan dari Jabatan Pendaftaran Negara

Malaysia Post
2 min readMay 19, 2022

Dakwaan penjualan butiran peribadi 22.5 juta rakyat Malaysia yang tular di media sosial bukan daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

“Kami (kementerian) mempunyai mekanisme untuk mengesahkan data yang bocor itu bukan daripada JPN.

“Seperti kes sebelum ini, penjualan data melibatkan beberapa agensi yang kita beri sedikit kelonggaran (untuk mereka) mendapatkan maklumat daripada jabatan itu,” katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka KDN hari ini.

Hamzah berkata, siasatan sedang dijalankan oleh kementerian dan mendapati data yang dijual adalah koleksi penjual daripada sumber lain.

“Semua individu yang terlibat dalam penjualan data peribadi akan dipanggil untuk membantu siasatan dan penemuan akan diumumkan tidak lama lagi,” katanya.

Susulan itu, Hamzah berkata prosedur operasi standard (SOP) untuk mendapatkan data peribadi melalui agensi di bawah JPN akan dikaji semula.

“JPN merasakan perlunya data peribadi diperoleh terus daripada jabatan berkenaan supaya isu seperti ini tidak timbul,” katanya.

Terdahulu, portal telekomunikasi dan teknologi, Lowyat.net melaporkan bahawa terdapat penjualan data peribadi lebih 22 juta rakyat Malaysia, serta gambar pengesahan kad pengenalan 800,000 individu milik JPN dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melalui dalam talian.

Dalam berita yang lain, Bersatu belum memutuskan senarai calon PRU15, kata sec-gen.

Tiada persetujuan daripada Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu mengenai calon yang akan diletakkan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), kata Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Hamzah Zainudin.

“Sebenarnya tidak ada persetujuan di peringkat MPT dan saya tidak mahu bangkitkan isu ini buat masa ini sehingga perkara itu dibincangkan semula,” katanya.

Hamzah yang juga Menteri Dalam Negeri berkata demikian ketika diminta mengulas pengumuman Bersatu Terengganu meletakkan calon di 10 kerusi DUN dan dua kerusi parlimen pada PRU akan datang.

“Ini adalah biasa. Kadang-kadang, ada orang yang buat keputusan jauh sebelum parti buat,” katanya kepada media selepas menghadiri rumah terbuka Aidilfitiri KDN di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, di sini, hari ini.

Baru-baru ini, Bersatu Terengganu mengumumkan akan meletakkan calon untuk bertanding di 10 kerusi DUN yang kini dikuasai Barisan Nasional (BN), dan dua kerusi parlimen di Besut dan Hulu Terengganu, pada PRU15.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com