Menubuhkan tumpuan sayap Srikandi Muda perhimpunan Bersatu

Penubuhan Bersatu Srikandi Muda yang memberi tumpuan kepada wanita berumur 35 tahun ke bawah bertujuan memperjuangkan kepentingan rakyat tanpa mengira latar belakang mereka dan ia akan menjadi agenda perhimpunan agung tahunan parti itu pada Sabtu.

Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata penubuhan sayap Srikandi Muda akan melibatkan pindaan perlembagaan parti Bersatu yang akan dimuktamadkan pada perhimpunan itu.

“Apabila diluluskan, kami akan melantik jawatankuasa penaja bagi Srikandi Muda yang akan memulakan (perkhidmatan) tahun depan,” katanya pada sidang media perhimpunan agung tahunan Bersatu di sini hari ini.

Beliau berkata ketika ini Bersatu mempunyai ahli wanita di bawah umur 35 tahun dan pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini menunjukkan ramai wanita muda menyokong perjuangan Bersatu, kerana sayap khas seperti itu, Srikandi Muda akan memberi tumpuan kepada kumpulan ini.

Beliau berkata perhimpunan agung Bersatu kali ini akan mencipta sejarah apabila ahli bukan Melayu yang terdiri daripada ahli jawatankuasa penaja sayap berkaitan Bersatu akan hadir pada Ahad ini.

Hamzah berkata topik lain yang akan dibincangkan dalam perhimpunan agung tahunan keempat Bersatu adalah mengenai memperjuangkan kepentingan semua rakyat Malaysia dengan fikiran terbuka.

“Ini akan mewujudkan landskap baharu di negara ini dengan semua rakyat Malaysia mempunyai kepentingan masing-masing dan tidak akan ada permusuhan kaum,” katanya.

Beliau berkata 1,600 perwakilan Bersatu dari seluruh negara dijangka menghadiri perhimpunan yang diadakan secara fizikal di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (Mitec) di sini pada Sabtu dan Ahad.

Hamzah berkata perhimpunan itu akan dimulakan dengan pembukaan sayap parti iaitu Armada dan Srikandi oleh timbalan presiden Bersatu Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu pada 18 Disember.

Beliau berkata ini diikuti dengan perhimpunan agung parti dengan ucapan dasar presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari berikutnya.

Beliau berkata perhimpunan agung tahunan Bersatu akan diadakan di bawah prosedur operasi standard (SOP) yang ketat di mana perwakilan dikehendaki menjalani saringan Covid-19 di rumah dan di lokasi perhimpunan.

--

--

--

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

More from Medium

My article library 📚

India Recorded 1 Billion Active Mobile Subscribers in December: TRAI

LOW COST ECOSYSTEM IN ANDUSCHAIN Every Blockchain is built around an ecosystem.

2/365 The Girl Behind the Curtains (short fiction)