Najib memberi penjelasan panjang lebar mengenai hutang 1MDB

Malaysia Post
3 min readMar 23, 2022

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun hari ini berkata beliau telah menerima penjelasan Datuk Seri Najib Razak mengenai kenyataannya bahawa hutang 1MDB tidak dibayar dengan wang pembayar cukai.

Tetapi Azhar berkata beliau memerlukan lebih banyak masa untuk meneliti jawapan panjang Ahli Parlimen Pekan itu dan memutuskan sama ada beliau mengelirukan Parlimen mengenai perkara ini atau tidak.

Beliau berkata beliau bertemu Najib pada pagi Selasa lalu dan diberi penjelasan bertulis yang panjang dan terperinci mengenai kenyataan Najib sebelum ini mengenai hutang syarikat pelaburan berdaulat itu di Dewan Rakyat.

Azhar berkata beliau turut berkongsi penjelasan Najib dengan Ahli Parlimen Damansara Tony Pua yang menuduh bekas perdana menteri itu mengelirukan Dewan.

Tambahnya, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz juga telah dirujuk berhubung perkara ini.

“Perkara ini sukar kerana ia melibatkan fakta yang sangat terperinci dan khusus dan saya perlu benar-benar menelitinya dengan betul untuk melihat sama ada fakta yang diperkatakan itu mengelirukan atau tidak,” kata Azhar kepada Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer hari ini ketika ditanya mengapa Najib tidak memberi penjelasan pada ucapannya sebelum ini.

Azhar berkata beliau akan mengemukakan semua maklumat kepada Dewan Rakyat selepas maklum balas daripada Pua dan Tengku Zafrul.

Tetapi Rayer menegaskan bahawa Tengku Zafrul telah bercanggah dengan kenyataan Najib sehari selepas beliau membuat kenyataan yang didakwa mengelirukan dalam Dewan.

Rayer menegaskan Najib dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan.

“Pekan menggunakan perkataan yang sangat spesifik dalam kenyataannya. Dia tidak kata hutang 1MDB tidak dibayar, dia kata hutang pokok 1MDB tidak dibayar,” jawab Azhar Rayer.

“Jawapan yang diberikan oleh menteri kewangan pada keesokan harinya ialah Malaysia telah membayar faedah sedangkan prinsipnya akan dibayar pada Mei sebaik sahaja bon pertama matang. Jadi di situlah pertikaian.

“Itu isu sekarang dan sebab itu saya beri masa kepada Damansara untuk menjawab sebelum saya membuat keputusan,” tambahnya.

Pada 2 Mac, Najib berkata di Parlimen bahawa tiada satu sen pun dana awam telah digunakan oleh kerajaan untuk membayar balik jumlah pokok hutang 1MDB.

Beliau berkata ini kerana pelbagai entiti, termasuk Goldman Sachs, firma audit KPMG dan Deloitte, AmBank dan Jabatan Kehakiman AS telah memulangkan dana 1MDB berjumlah RM23 bilion kepada Malaysia.

Perkara ini disangkal oleh Tengku Zafrul pada keesokan harinya dengan menyebut dakwaan Najib sebagai “tidak berasas” dengan mengatakan bahawa kerajaan persekutuan akan mula membayar hutang pokok sebaik sahaja bon yang diterbitkan oleh dana kerajaan dan anak syarikatnya matang, sekurang-kurangnya dua daripadanya menjelang Mei tahun ini .

Pembayaran hutang akan terus dibayar sehingga 2039.

Beliau berkata pembayaran pertama akan bermula 11 Mei 2022, bagi bon yang diterbitkan di bawah 1MDB Energy Limited dan 1MDB Energy (Langat) bernilai RM7.3 bilion.

Pua telah menggesa Najib supaya dikenakan tindakan tatatertib di bawah Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Parlimen di bawah Peraturan Mesyuarat 36 (12) Dewan Rakyat berhubung kenyataan itu tetapi Azhar enggan dan meminta Najib menjawab pada minggu depan.

Susulan kenyataannya, Azhar berkata beliau telah menulis surat kepada Najib untuk mendapatkan penjelasan berhubung perkara itu dan meminta bekas perdana menteri itu memberikan jawapan.

Najib kemudian dilaporkan oleh akhbar berkata beliau hanya akan berbuat demikian minggu depan tetapi hanya selepas pilihan raya Johor 12 Mac berakhir.

Pua berhujah bahawa Najib tidak mempunyai sebab untuk meminta lanjutan masa kerana beliau tidak bertanding kerusi dalam pilihan raya Johor.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com