Najib, Zahid tidak mementingkan rakyat Malaysia, tetapi kepentingan mereka sendiri

Malaysia Post
2 min readJan 6, 2022

--

Gesaan berterusan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membenarkan pencarumnya memasukkan ke dalam akaun mereka untuk pengeluaran adalah bukan untuk kepentingan terbaik mereka, kata ahli parlimen DAP Ong Kian Ming hari ini.

Ahli Parlimen Bangi itu berkata walaupun KWSP mendedahkan bahawa 3.6 juta pemegang akaun mempunyai kurang daripada RM1,000 dalam akaun mereka, gesaan berterusan Najib untuk membenarkan lebih banyak pengeluaran adalah petunjuk bahawa beliau tidak melihat kepentingan jangka panjang pencarum KWSP — termasuk masyarakat bumiputera.

“Sebaliknya, dia menggunakan cara yang semakin populis dan tidak bertanggungjawab dari segi kewangan untuk menarik orang ramai, memikirkan bahawa dia boleh memperdayakan mereka untuk mempercayai dia dan retorik malu apa bossku,” katanya dalam satu kenyataan.

Ong berkata presiden Umno Datuk Seri Zahid Hamidi menggunakan taktik yang sama dengan menggesa pengeluaran KWSP diteruskan, dan beliau dan Najib lebih prihatin untuk menyelamatkan diri daripada hukuman penjara daripada membantu rakyat.

“Saya tidak akan terkejut jika mereka menggunakan lebih banyak langkah populis untuk memperbodohkan rakyat supaya berfikir bahawa mereka cuba menyelamatkan rakyat tetapi pada hakikatnya, ini semua tentang cuba menyelamatkan diri mereka sendiri.

“Saya amat berharap rakyat tidak terpedaya dengan aksi populariti Najib dan Zahid,” katanya.

Bekas timbalan menteri itu kemudiannya berkongsi harapannya agar suara yang lebih munasabah dalam kepimpinan Umno akan turut menyuarakan kebimbangan yang sama terhadap gesaan Najib dan Zahid untuk meneruskan pengeluaran KWSP, sambil menambah tindakan sedemikian akan membawa kesan jangka panjang yang serius, terutama kepada mereka yang tidak mempunyai. banyak yang tinggal dalam akaun mereka.

Ong berkata Najib sudah pun menunjukkan minatnya hanya terletak pada dirinya sendiri dan bukannya ahli dan pencarum KWSP, apabila beliau meluluskan pembelian Eagle High Point (EHP) — sebuah syarikat perladangan Indonesia milik rakan karib Najib — oleh Felda Global Ventures (FGV) pada premium melambung sebanyak 70 peratus.

“Perjanjian itu diteruskan oleh Ketua Pegawai Eksekutif FGV ketika itu, tidak syak lagi dengan kelulusan Najib, dengan kos RM2.3 bilion.

Pada 2019, Ketua Pengarah Felda, Dr Othman Omar, membuat laporan polis mendakwa Felda ditipu dalam pembelian EHP dengan harga melambung melebihi 300 peratus!” katanya.

Pada 1 November, Najib menggesa kerajaan menaikkan pengeluaran maksimum kemudahan i-Citra KWSP kepada RM10,000.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com