PAS Kelantan bersedia menghadapi kemungkinan dalam PRU15

Malaysia Post
2 min readMay 5, 2022

--

PAS sudah bersedia dengan segala kemungkinan dalam pilihan raya umum ke-15, termasuk kemunculan entiti politik baharu seperti Angkatan Amanah Merdeka Rakyat Kelantan yang baru ditubuhkan.

Pesuruhjaya PAS Kelantan Datuk Ahmad Yakob berkata pakaian politik baharu bukanlah perkara baharu dalam politik, sambil menambah bahawa perkembangan sedemikian tidak akan mengganggu persiapan PRU15 parti.

“Mana-mana pihak boleh melakukan apa sahaja yang dibenarkan oleh Perlembagaan. Setiap orang ada persiapan masing-masing. Apa pun, dalam kes kami, kami mengikut keputusan yang dibuat oleh pimpinan pusat parti,” kata Ahmad Yaakob, yang juga Menteri Besar, pada majlis rumah terbuka Aidfilftri di Kampung Alor Pasir di sini hari ini.

Laporan mengenai pakatan politik baru berasaskan negeri, yang ditubuhkan dengan tujuan untuk menggulingkan kerajaan PAS di Kelantan dan dinamakan Angkatan Amanah Merdeka Rakyat Kelantan, telah menjadi berita akhir-akhir ini.

Secara berasingan, Ahmad berkata walaupun Aidilfitri jatuh sehari lebih awal daripada jangkaan, sambutan itu tetap meriah.

Beliau berkata, pengumuman yang tidak dijangka itu mungkin menimbulkan sedikit masalah kepada mereka yang menyambutnya, namun hakikatnya tetap melihat anak bulan adalah kaedah yang digunakan untuk menentukan bila Hari Raya perlu disambut.

Mengenai penarikan balik keputusan awal pengisytiharan cuti peristiwa bagi perkhidmatan awam negeri, Ahmad berkata ia adalah kerana kerajaan negeri merasakan tiga hari awam yang diberikan adalah mencukupi.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com