Pastor Dallas menyaman penyanyi rap Kanye West kerana menggunakan salah satu khutbahnya dalam lagunya

Malaysia Post
2 min readMay 5, 2022

Seorang paderi di Texas telah memfailkan saman terhadap penyanyi rap Amerika Kanye West kerana menggunakan salah satu khutbahnya dalam lagu Come to Life.

David Paul Moten dari daerah Dallas menyaman penerbit dan usahawan, labelnya Universal Music Group, dan anak syarikatnya Def Jam Recordings dan G.O.O.D yang diasaskan Barat. Muzik pada hari Selasa di mahkamah persekutuan Dallas, lapor Reuters.

Tuntutan pelanggaran hak cipta mengatakan sekurang-kurangnya dua bahagian Come to Life menampilkan petikan daripada khutbah Moten, kata agensi berita itu.

Tidak jelas ganti rugi yang diminta oleh Moten.

Moten mendakwa sampel daripada khutbahnya terdiri daripada lebih 20 peratus daripada Come to Life, yang muncul dalam album hit West Donda tahun lepas.

Dinamakan sempena mendiang ibu West, Donda menduduki tempat teratas carta Billboard dan dicalonkan untuk anugerah Grammy untuk album tahun ini.

Moten berkata dalam tuntutan mahkamah bahawa Barat telah menunjukkan “corak yang membimbangkan” “sengaja dan teruk mengambil sampel rakaman bunyi orang lain tanpa persetujuan.”

West sebelum ini telah menyelesaikan tuntutan mahkamah terhadap sampel penyanyi Hungary pada lagu New Slaves 2013, doa kanak-kanak pada lagu Ultralight Beam 2016, dan karya teater tentang aktivis Jamaica Marcus Garvey di Freeee (Ghost Town Pt. 2), sebuah kolaborasi 2018 dengan penyanyi rap Kid Cudi.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com