‘Pengasas Rumah Bonda arahkan saya gigit perut Bella’, saksi memberitahu mahkamah

Malaysia Post
3 min readApr 9, 2022

Seorang penduduk Rumah Bonda memberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa dia menggigit perut seorang remaja sindrom Down, dikenali sebagai Bella, selepas diarah berbuat demikian oleh pengasas rumah kebajikan, Siti Bainun Ahd Razali.

Yasmin Nahar Mahmood, 18, berkata Siti Bainun memberi arahan itu kerana Bella tidak mengikut arahan tertuduh untuk berdiri di kawasan dobi sebuah unit kondominium di Wangsa Maju tempat mereka menginap.

Katanya, susulan itu, Siti Bainun berang dan mengarahkannya mendapatkan picagari berisi air panas untuk disembur ke atas Bella sebagai hukuman kerana degil.

“Saya nampak Bella menggeliat tetapi dia tidak menjerit kesakitan. Melihat perkara ini, Siti Bainun semakin berang dan mengarahkan saya untuk menggigit perut Bella,” katanya ketika menunjukkan gambar Bella dengan kesan gigitan semasa peperiksaan utama oleh timbalannya. pendakwa raya Zilfinaz Abbas pada perbicaraan Siti Bainun yang didakwa mengabaikan dan mendera Bella yang berusia 13 tahun.

Mengimbau kembali kejadian Bella yang dilihat mengalami kesan kecederaan pada 24 Jun 2021, saksi pendakwaan kelima berkata, rakan karib Siti Bainun, Zurianty Sudin yang dikenali sebagai Mommy, menangis ketika tiba di unit kondominium itu dan melihat betapa kurusnya Bella. walaupun dia tidak mempunyai makanan yang cukup untuk dimakan.

“Mama datang ke rumah untuk bertanya khabar kami dan membelikan kami (saksi dan yang lain termasuk Bella) makanan. Mommy terkejut apabila melihat Bella dan bertanya kepada kami bagaimana Bella boleh berada dalam keadaan itu.

“Kami memberi alasan Bella tidak mahu makan dan membuang makanan, tidak mahu mandi, nakal dan tidak mahu mendengar apa yang disuruh Siti Bainun.

“Kami takut untuk bercakap benar dan bukan takut Mommy akan memarahi kami, tetapi lebih takut jika Siti Bainun tahu kami telah mendedahkan perkara yang sulit (kecederaan Bella) kepada Mommy,” katanya.

Saksi itu berkata, selepas Zurianty mengetahui keadaan Bella, Siti Bainun mengarahkannya melalui panggilan telefon untuk mengajar Bella berbohong sekiranya ada yang bertanya kepada remaja berkenaan mengenai kecederaannya, contohnya, dia tidak dipukul atau dilecur dengan air panas tetapi telah dikenakan kecederaan pada dirinya.

“Bagaimanapun, kami tidak dapat mengajar Bella semua ini kerana Mommy telah menghubungi ambulans dan Bella telah dibawa turun dari kondominium dan masuk ke dalam ambulans,” katanya lagi.

Zilfinaz kemudian merujuk kepada laporan polis yang telah dibuat oleh saksi yang menyatakan Bella sering diganggu mental dan emosi oleh tertuduh.

“Bella selalu diperlekehkan dan diejek oleh Siti Bainun. Bella selalu bercakap tentang pertemuan dengan rakannya yang dikenali sebagai Amshanor tetapi Siti Bainun memberitahu Bella bahawa Amshanor telah meninggal dunia dan menunjukkan foto mayat yang dia cari dan temui di Google. Bella kemudian menangis,” kata Yasmin.

Siti Bainun, 30, mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan mengabai dan mendera remaja itu sehingga mangsa mengalami kecederaan dan juga emosi.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah kondominium di Wangsa Maju, di sini, antara Februari dan Jun 2021, mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda RM50, 000 atau kedua-duanya, dengan syarat.

Perbicaraan di hadapan hakim Izralizam Sanusi bersambung pada 13 April.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com