Pengguna media sosial China mengecam Jackie Chan kerana memberi penghormatan kepada novelis anti-China, penulis skrip Ni Kuang

Malaysia Post
2 min readJul 7, 2022

Bintang seni mempertahankan diri Hong Kong Jackie Chan telah dikritik oleh pengguna media sosial China kerana memberi penghormatan kepada mendiang Ni Kuang, yang terkenal dengan sentimen anti-China.

Kegemparan bermula selepas Chan meluahkan rasa sedihnya di media sosial atas kematian penulis novel dan penulis skrip Hong Kong itu di pusat pemulihan kanser pada 3 Julai, lapor 8 Days.

Ni, yang terkenal dengan siri Pengembaraan Baru Bijak yang popular, dianggap dalam dunia sastera sebagai salah satu daripada “empat bakat terhebat di Hong Kong”.

Dalam catatan di Weibo, Chan menulis bahawa dia merindui Ni selepas berkabung atas kematian pengarah dan penulis skrip Hong Kong Alex Law, yang meninggal dunia pada 2 Julai

“Apa yang berlaku hari ini… Saya baru tahu bahawa senior Ni Kuang juga telah meninggalkan kita. Salah seorang bakat Hong Kong yang mewakili kemegahan suatu era. Rindu awak,” baca penghormatannya.

Bagaimanapun, kata-katanya mengkritik pengguna media sosial China dengan cara yang salah kerana mereka mengkritik Chan kerana meratapi seorang “anti-Komunis” dan “penjenayah anti-China”.

Ni diketahui sangat mengkritik Parti Komunis China (PKC) dalam karyanya.

Penulis kelahiran Shanghai itu melarikan diri ke Hong Kong pada 1957 untuk melarikan diri dari PKC dan berjanji tidak akan kembali ke China.

Antara komen yang ditinggalkan oleh pengguna media sosial di halaman Weibo Chan termasuk bahawa dia berkabung hampir semua orang dan tidak mempunyai prinsip, dengan beberapa mengingatkannya bahawa kepentingan negara melebihi segala-galanya.

Pelakon Hong Kong, Monica Chan juga tidak terkecuali apabila berkongsi kiriman mengenai pemergian Ni.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com