Pengundi Batu Lintang percaya tiada calon yang digemari, menyebabkan perlumbaan terbuka luas

Kawasan Batu Lintang mungkin kelihatan kecil di atas kertas, tetapi ia sebenarnya antara kerusi paling hangat dipertandingkan dalam pilihan raya Sarawak, dengan hampir 30,000 pengundi akan memilih ADUN mereka esok.

Petempatan bandar juga pelbagai dengan perumahan kos rendah, kediaman kelas pertengahan serta beberapa kawasan setinggan dengan campuran kecil Iban, Bidayuh, Melayu, dan juga sedikit penduduk India yang hidup harmoni dengan 80 peratus pengundi Cina. .

Walaupun kebanyakan kawasan berhampiran daerah Kuching dilihat selamat untuk parti penyandang, dinamik di Batu Lintang berbeza.

Penyandang See Chee How, yang memenangi kerusi itu pada 2011 dan 2016 atas tiket PKR, kini bersama parti Pembangkang Sarawak “baru” Parti Sarawak Bersatu (PSB) yang lantang menentang Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang berkuasa.

See akan menentang lawannya dari komponen GPS Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Sih Hua Tong — yang tewas dua kali sebelum ini apabila bertanding menentang See.

Bekas PKR parti See kini diwakili oleh graduan undang-undang berusia 24 tahun Cherishe Ng yang pasukannya diketuai bapanya, bekas rakan sepasukan See dan sebelum ini ADUN Padungan Dominique Ng.

Saingan lain ialah Presiden Parti Bumi Kenyalang (PBK), Voon Lee Shan yang bertanggungjawab menamatkan pemerintahan SUPP dan Barisan Nasional (BN) selama 15 tahun di Batu Kitang, apabila menang dengan tiket DAP pada 2006.

Menyusun pertarungan lima penjuru ialah calon Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) Alex Leong.

Walaupun usaha kempen setakat ini suam-suam kuku dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) Covid-19 yang dikemukakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), secara berkesan mengharamkan kempen bersemuka dan ceramah politik, poster yang berselerak di kawasan itu mencadangkan sebaliknya.

“Batu Lintang sentiasa menjadi tempat pengundi bersuara. Kami mengundi seorang ahli politik Pembangkang pada 2006, sebelum angin perubahan merebak pada 2011,” kata Benjamin, seorang pemilik kedai berusia 60 tahun di Maong mengingatkan pilihan raya negeri 2011 apabila Pembangkang memenangi 15 kerusi.

Rakannya, yang hanya mahu dikenali sebagai Chee, bersetuju dengannya berkata pengundi akan melihat parti lebih daripada calon.

“PKR adalah parti Pembangkang yang telah bertanding di sini sejak 2011, saya rasa mereka mempunyai peluang jika parti dan calon bekerja keras,” tambah ahli perniagaan berusia 58 tahun itu.

Walau bagaimanapun, sesetengah pengundi berpendapat bahawa See — yang merupakan antara muka yang lebih dikenali oleh pengundi — mungkin mempunyai peluang yang lebih baik.

Angie Soh dari Tabuan Jaya berkata sumbangan See selama 10 tahun lepas membolehkannya mempunyai hubungan yang lebih baik, terutamanya apabila calon kini tiada pilihan selain berceramah dalam talian, dan bukannya bersemuka.

--

--

--

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

More from Medium

NFT Entrepreneur’s Big Themes of 2021 After a Month of 2022

All you need to know about Inuland and its #10,000 Inhabited Inu NFT drop!

Gaur.Money Post Mortem and future plans

Instructor Spotlight: Kristyna Torres-Cruz