Pengurus McDonald’s Seremban dipanggil kerana menganiaya kakitangan disleksia

Malaysia Post
2 min readFeb 20, 2022

--

Seorang pengurus di kedai McDonald’s di Seremban telah dikecam kerana mendiskriminasi seorang kakitangan disleksia.

Insiden itu dikongsi di Facebook oleh Muhammad Hanis, yang abangnya Aniq Ashraf bekerja di cawangan Forest Heights di Senawang.

Aniq ialah Orang Kurang Upaya (PwD) yang menghidap disleksia, gangguan pembelajaran yang melibatkan kesukaran membaca dan menulis — keadaan itu menyebabkan orang itu berebut-rebut perkataan serta membacanya ke belakang.

Keadaan seumur hidup boleh memberi kesan yang melemahkan dalam kehidupan seharian seseorang oleh sebab itu bapa Aniq perlu membantunya menyemak jadual kerjanya dan menghantarnya ke tempat kerja.

Pengurus yang menghantar senarai itu pada pukul 1 pagi, hanya lapan jam sebelum giliran Aniq, tidak menggunakan namanya tetapi memilih untuk mengenal pasti dia dengan ID pekerjanya.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kakitangan lain dalam senarai telah dikenal pasti dengan nama mereka.

Dalam pertukaran sembang kumpulan WhatsApp, bapa mereka memberitahu pengurus bahawa nama anaknya ialah Aniq dan bukan siri nombor hanya untuk menerima respons yang memburukkan kakitangan yang kurang upaya pembelajaran.

“Jika anda manusia dan bukan nombor, pastikan lobi saya bersih dan teratur, dan jangan tinggalkan penyapu di luar,” tulis pengurus itu.

“Manusia mendengar dan memahami arahan, manakala nombor tidak. Nombor agak bodoh.”

Abang Aniq membidas pengurus kerana kurang empati dan berkata dalam catatan itu bahawa tiada seorang pun daripada pasukan pengurusan meminta maaf atau menghiburkan dia atas kenyataan yang tidak wajar itu.

Insiden itu telah tersebar di media sosial, mengundang kemarahan rakyat Malaysia yang mendesak McDonald’s Malaysia mengambil tindakan terhadap pengurus tersebut.

McDonald’s Malaysia sejak itu telah menjawab insiden itu dalam satu kenyataan rasmi, mengatakan bahawa rangkaian makanan segera itu menjalankan siasatan dalaman segera dan menyeluruh untuk menangani perkara itu.

“Kami dapat mengesahkan bahawa tingkah laku pengurus restoran tertentu tidak boleh diterima dan melanggar dasar McDonald’s kami mengenai kepelbagaian dan keterangkuman,” kata kenyataan itu.

“Tindakan sewajarnya akan diambil terhadap individu tersebut.”

McDonald’s Malaysia juga menghubungi keluarga Aniq untuk memohon maaf atas kejadian itu dan mengakuinya sebagai ahli pasukan yang berharga.

“Ahli anak kapal tersebut adalah anggota kakitangan yang dihargai yang telah bersama McDonald’s selama empat tahun.”

Kisah yang mendapat 14,000 perkongsian di Facebook menjelaskan tentang diskriminasi di tempat kerja yang dihadapi oleh OKU di negara ini.

Awal minggu ini rangkaian kopi Malaysia Zus Coffee mengeluarkan kenyataan untuk menangani tuduhan seorang pencari kerja pekak yang ditolak oleh seorang perekrut selepas mendedahkan ketidakupayaannya.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com