Perbicaraan Zahid: Hakim melawat dua rumah Country Heights yang dibeli menggunakan wang amal RM5.9 juta dan ditukar untuk pengajian Islam

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah memulakan lawatan rasminya ke dua “banglo” di kejiranan Country Heights berpagar dan berkawal berprestij di sini sebagai sebahagian daripada prosiding mahkamah dalam perbicaraan rasuah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sejurus sebelum 11 pagi hari ini.

Bekas timbalan perdana menteri itu didakwa melakukan pecah amanah jenayah lebih RM31 juta milik Yayasan Akalbudi dan dua rumah itu dibeli pada 2017 menggunakan RM5.9 juta daripada dana pertubuhan amal itu.

Lawatan yang diketuai peguam Ahmad Zahid itu dimulakan dengan bangunan satu tingkat di Lot 403–2A, Lorong Bayu Nyaman.

Terdapat papan tanda dan di atasnya tertera perkataan “Yayasan Al-Falah” dan “Persatuan Tarekat Malaysia” pada bangunan itu.

Bilik-bilik di dalam bangunan juga ditandakan; Pejabat dan bilik Yayasan Al-Falah yang dilabelkan dengan nama seperti “Hasan” dan “Ali” mengelilingi halaman persegi. Terdapat juga sebuah dewan kecil berlabel “surau”.

Semasa lawatan ke “surau” berhawa dingin dan berkarpet yang dipenuhi dengan rak buku Islam dan yang turut memaparkan skrin berkisi hijau tertera perkataan “Yayasan Al Falah 2019”, kelas agama yang diberikan oleh pendakwah Islam sedang berlangsung.

Ahmad Zahid sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa bangunan ini bertujuan untuk pengajian Islam untuk pesara.

Pemandangan umum bangunan Yayasan Al-Falah di Country Heights di Kajang

Bangunan “Yayasan Al-Falah” di Lot 403 ini dikatakan terletak antara 100 dan 200 meter ke Surau An-Nur di Country Heights. Ia mengambil masa kira-kira 50 hingga 70 langkah (bergantung pada panjang kaki seseorang) untuk berjalan di antara dua bangunan.

Rumah satu tingkat kedua yang merupakan sebahagian daripada lawatan mahkamah — Lot 356 di sepanjang Jalan Bayu Nyaman — terletak betul-betul di seberang Surau An-Nur, terletak di persimpangan-T atau kira-kira 10 langkah jauhnya.

Bangunan ini, dibeli pada 2017 dengan harga RM3 juta, diberi nama “Madrasah Tahfiz Alfalah”.

Semasa lawatan hakim ke bangunan ini, pelajaran lain kelihatan sedang dijalankan. Kumpulan remaja lelaki yang diawasi di kawasan berhawa dingin dan berkarpet yang kelihatan seperti dewan utama dikatakan merupakan pelajar tahfiz yang menghafaz Al-Quran dan hadis.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah

Bangunan kedua juga menampilkan asrama dengan katil dua tingkat, serta ruang makan.

Lawatan hakim kedua-dua bangunan itu berakhir kira-kira jam 11.25 pagi.

Sebelum ini pada 6 Julai, peguam bela utama Ahmad Zahid Hisyam Teh Poh Teik telah menjemput hakim untuk membuat pemeriksaan tapak ke atas dua rumah itu, kerana ia adalah sebahagian daripada pertuduhan dalam perbicaraan. Hakim telah bersetuju dengan permintaan itu demi kepentingan keadilan.

Selain Hisyam, peguam lain Ahmad Zahid seperti Hamidi Mohd Noh dan Datuk Zaidi Ahmad Zainal turut hadir. Turut hadir pada lawatan mahkamah itu ialah timbalan pendakwa raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong dan Abdul Malik Ayob.

Ahmad Zahid menghadapi 47 pertuduhan, iaitu 12 pertuduhan pecah amanah jenayah berhubung dana yayasan amal Yayasan Akalbudi berjumlah RM31 juta, 27 pertuduhan pengubahan wang haram dan lapan pertuduhan rasuah.

--

--

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com