PKR menolak kerjasama dengan Azmin berhubung khianat ‘Sheraton Move’

Jawatankuasa pusat PKR memutuskan untuk tidak mengadakan kerjasama dengan bekas timbalan presiden Datuk Seri Azmin Ali yang berpaling tadah pada 2020, kata Fahmi Fadzil hari ini.

Pengarah komunikasi PKR itu berkata ini kerana Azmin terus dilihat dalam dan luar parti sebagai antara penggerak utama kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada tahun yang sama.

“Jawatankuasa pusat seterusnya memutuskan PKR tidak akan berbincang atau bekerjasama dengan Azmin Ali, yang ahli, penyokong malah orang ramai menganggap salah satu punca utama khianat ‘Sheraton Move’,” katanya dalam satu kenyataan.

“Langkah Sheraton” dinamakan demikian kerana perhimpunan ahli parlimen di Hotel Sheraton di Kuala Lumpur sejurus sebelum pentadbiran PH tumbang pada Februari 2020.

Pada masa itu, Azmin mengetuai puak penggubal undang-undang dan penyokongnya — digelar “Kartel” — keluar dari PKR untuk melemparkan sokongan mereka ke belakang Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), yang meninggalkan PH untuk bekerjasama dengan gabungan Barisan Nasional (BN) dan merampas kawalan kerajaan persekutuan.

Sejak itu, Bersatu telah bertelagah dengan BN, membawa kepada khabar angin eksodus bekas ahli “Kartel” yang didorong oleh pemergian Datuk Seri Zuraida Kamaruddin, seorang penyokong setia Azmin, untuk Parti Bangsa Malaysia yang masih baru.

Minggu lalu, Azmin didakwa bertemu dengan dua pengendali PKR, menyemarakkan cakap-cakap bahawa dia merancang untuk kembali menyertai parti itu.

Hari ini, Fahmi berkata kepimpinan PKR turut membincangkan pemilihan dalaman parti baru-baru ini dan kongres tahunan yang akan datang.

“Apabila proses aduan dan audit selesai, jawatankuasa pemilihan (JPP) akan mengumumkan pucuk pimpinan baharu cawangan serta kepimpinan utama PKR,” kata ahli parlimen Lembah Pantai itu.

JPP menetapkan Kongres Wanita dan Belia diadakan pada 15 Julai, manakala Kongres Nasional bermula 16 dan 17 Julai.

Acara tersebut akan berlangsung di Pusat Konvensyen IDEAL (IDCC) Shah Alam.

Jawatankuasa pemilihan PKR telah menerima lebih 200 aduan berhubung pelanggaran peraturan semasa pemilihan parti tahun ini setakat bulan lepas.

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com