PM: Thailand telah bersetuju untuk membuka sempadan darat

Thailand bersetuju membuka sempadan daratnya dengan Malaysia di Wang Kelian, Perlis dan Bukit Kayu Hitam, Kedah mulai 1 April.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata ini adalah berita baik terutama untuk rakyat di kedua-dua negeri itu.

Beliau berkata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin juga telah diminta berbincang dengan kerajaan Thailand untuk membenarkan pembukaan segera sempadan di Padang Besar, Perlis, dan kawasan lain di utara negara itu.

“Semalam, saya mengumumkan pembukaan sepenuhnya sempadan darat Malaysia-Singapura serta laluan ulang-alik harian bagi mereka yang bekerja di sana.

“Pembukaan sempadan akan memudahkan orang ramai bekerja dan SOP (prosedur operasi standard) yang kita kenakan juga agak longgar iaitu tiada lagi kuarantin dan tidak perlu menjalani ujian PCR atau RTK semasa pra. -berlepas dan tiba,” katanya ketika merasmikan program Jelajah Aspirasi Perlis Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia) 2022 di sini hari ini.

Perdana menteri berkata langkah itu akan menyumbang kepada pemulihan negara, dan seterusnya memberi impak positif kepada kemampanan ekonomi dan kesejahteraan rakyat Malaysia.

Beliau berharap SOP yang dilaksanakan di sempadan Malaysia-Singapura di Johor juga dapat dilaksanakan di sempadan Malaysia-Thailand di utara tanah air.

Sementara itu, selaras dengan Fasa Peralihan ke Endemik mulai 1 April, Ismail Sabri berkata kerajaan telah melancarkan program sukarelawan Duta Komuniti Keluarga Malaysia dengan tujuan memperkasakan masyarakat untuk menjaga diri mereka semasa fasa peralihan.

Beliau berkata walaupun tiada lagi penjarakan fizikal sepanjang fasa itu, keluarga Malaysia masih dikehendaki mematuhi SOP seperti memakai topeng muka serta menjaga kebersihan diri.

“Duta Komuniti ini akan ditempatkan di kawasan berisiko tinggi yang ditutup dan sesak. Mereka akan memastikan maklumat yang disampaikan kepada masyarakat adalah tepat, terkini dan berkesan secara lembut, berhemah dan sopan,” katanya.

Ketika mengakhiri ucapannya, perdana menteri turut mengumumkan kelulusan peruntukan RM5 juta untuk kerajaan Perlis menjalankan kajian kebolehlaksanaan pembinaan jeti feri penumpang baharu di Kuala Perlis.

“Insya-Allah, selepas kajian kebolehlaksanaan selesai, kita boleh melihat kemungkinan pembinaan jeti baharu di Kuala Perlis nanti,” katanya.

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com