Polis Pulau Pinang akan menyoal ahli keluarga selepas kematian ‘housemen’

Malaysia Post
2 min readMay 7, 2022

Polis telah merekodkan keterangan daripada doktor dan rakan serumah seorang ‘housemen’ yang bertugas di Hospital Pulau

Pemangku ketua polis daerah Timur Laut, Supt V. Saravanan berkata, siasatan berhubung punca kematian mangsa berusia 25 tahun masih diteruskan.

“Kami akan merekodkan keterangan ahli keluarga mangsa, mungkin minggu ini bagi membantu siasatan. Sehingga kini, kes tersebut masih diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Saravanan berkata polis masih menunggu keputusan bedah siasat, ujian makmal dan laporan ujian kimia berhubung punca kematian.

Tambahnya, berdasarkan siasatan awal, mangsa terjatuh dari tingkap unit pangsapuri yang disewanya di tingkat 23 di Jalan Dato Keramat di sini.

Dalam satu kenyataan berasingan, Pengerusi Jawatankuasa Agroteknologi dan Keselamatan Makanan, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan negeri Dr Norlela Ariffin berkata beliau akan mengadakan mesyuarat dengan Jawatankuasa Kesihatan Pulau Pinang tidak lama lagi untuk menangani isu-isu ini secara rasmi dan mencari penyelesaian serta perubahan mengenai perkara itu.

“Pertemuan itu akan melibatkan ‘housemen’ dan doktor muda terlebih dahulu sebelum diteruskan dengan pengarah kesihatan, timbalan pengarah kesihatan, pengarah hospital dan ketua jabatan di Pulau Pinang untuk membincangkan perkara itu secara lebih khusus.

“Kami mahu mencari perubahan sebenar mengenai isu itu. Sebab itu mesyuarat mesti diminitkan supaya boleh dihantar kepada Menteri Kesihatan (Khairy Jamaluddin) dan beliau (Khairy) juga telah dimaklumkan mengenai isu itu,” katanya.

Norlela berkata beliau juga menerima banyak maklumat yang tidak ternilai mengenai isu yang dihadapi oleh ‘housemen’ dan doktor muda serta cadangan tentang cara merombak sistem sedia ada.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Kesihatan Pulau Pinang (JKNPP) Dr Maarof Sudin mengesahkan ‘housemen’ itu merupakan pegawai perubatan siswazah yang melapor diri di HPP pada 4 April lalu dan pasukannya (Dr Maarof) akan memberikan kerjasama penuh kepada polis dalam siasatan.

Pada Selasa, sebuah portal berita melaporkan ketua polis daerah Timur Laut ACP Soffian Santong mengesahkan seorang doktor muda dari HPP ditemui mati dipercayai terjatuh dari bangunan dan kes itu disiasat sebagai kematian mengejut.

Bagaimanapun, Soffian berkata polis tidak menolak mengklasifikasikan semula kes itu jika bukti baharu ditemui dalam siasatan.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com