Saifuddin berkata tidak mempunyai masalah dengan Nurul Izzah walaupun ada hubungan Rafizi

Malaysia Post
2 min readMay 7, 2022

--

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail bertegas bahawa beliau tidak memusuhi Nurul Izzah Anwar walaupun beliau jelas bersekutu dengan Rafizi Ramli, yang bertanding dengannya untuk menjadi timbalan presiden PKR.

Sebaliknya, Saifuddin berkata beliau akan sentiasa menganggap Ahli Parlimen Permatang Pauh dan anak perempuan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai keluarga.

Saifuddin berkata Nurul Izzah adalah antara orang pertama yang diberitahunya ketika memutuskan untuk bertanding timbalan presiden PKR pada pilihan raya dalaman akan datang.

“Orang tanya saya sama ada saya diugut atau tidak dengan Izzah tetapi saya layan dia sebagai adik saya, awak tahu? Pada hari saya membuat pengumuman, saya menghantar mesej kepada Izzah dan jawapannya begitu sopan sehingga saya mendapat sentimental mengenainya

Saifuddin dan Rafizi bersedia untuk bertanding jawatan timbalan presiden, dan sokongan Nurul Izzah boleh mengurangkan persepsi yang memihak kepada Rafizi.

Jawatan itu kosong apabila penyandang sebelum ini, Datuk Seri Azmin Ali, berpaling tadah daripada parti semasa “Langkah Sheraton” 2020.

Menjelang pertandingan itu, Rafizi dan Nurul Izzah telah membuat kenyataan umum yang kelihatan mengkritik parti dan kepimpinan dan hala tuju Pakatan Harapan yang lebih besar.

Rafizi berkata prestasi parti pada pilihan raya negeri Melaka, Sabah, Sarawak dan Johor menunjukkan popularitinya semakin berkurangan.

Ini menyebabkan kemunculan puak-puak dalam parti, ada yang sehaluan dengan kepimpinan sekarang manakala ada yang mahukan perubahan menyokong Rafizi dan Nurul Izzah.

Untuk ini, Saifuddin menegaskan bahawa beliau tidak terlibat dalam perpecahan.

“Saya tidak mempunyai pasukan atau puak, hanya Rafizi yang mempunyai puak. Tagline saya ialah kita semua Keadilan. Saya menggunakan perkataan ‘kita’ manakala Rafizi menggunakan ‘saya’. Tetapi itu OK.

“Nurul tahu saya sentiasa ada untuk ayah dan ibunya walaupun sebelum parti itu ditubuhkan. Kami mungkin mempunyai perbezaan pendapat tetapi kami sentiasa boleh bercakap antara satu sama lain seperti cara saya bercakap dengannya selepas komen ‘dua kitaran pilihan raya’ beliau.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com