Saksi, Bung Moktar, isteri membincangkan pelaburan saham amanah Felcra bernilai RM150 juta

Malaysia Post
2 min readJan 27, 2022

Seorang perunding unit amanah memberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa dia telah bertemu dengan Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isterinya Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad berhubung pelaburan dalam unit amanah Public Mutual Berhad.

Norhaili Ahmad Mokhtar, 45, berkata pertemuan itu diatur oleh rakannya, Nik Juliana yang juga rakan Zizie Izette, di sebuah hotel pada awal 2014, yang turut dihadiri seorang lagi ejen pelaburan Madhi Abdul Hamid.

Saksi pendakwaan ke-25 itu berkata, dalam pertemuan 10 minit itu, beliau hanya sempat memaklumkan Bung Moktar mengenai cadangan pelaburan Felcra yang boleh memberikan keuntungan lebih daripada simpanan tetap.

“Saya tidak sempat membentangkan cadangan pelaburan unit amanah Public Mutual,” katanya semasa pemeriksaan ketua oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Sophian Zakaria pada perbicaraan rasuah Bung Moktar dan isterinya Zizie Izette di hadapan Hakim Rozina Ayob.

Ditanya Mohd Sophian apakah jawapan Bung Moktar selepas menjelaskan cadangan pelaburan itu, beliau berkata, “Ketika itu tiada sebarang maklum balas kerana Datuk tergesa-gesa menunaikan solat Zohor”.

Menurut Norhaili, dia menyampaikan hasratnya untuk mendapatkan maklum balas Bung Moktar kepada Zizie Izette yang mana pelakon itu berkata “Saya akan cuba”.

Mengenai tempoh pertemuan mereka dengan Zizie Izette, saksi berkata, “Saya tidak pasti berapa lama kerana ia adalah pada waktu bekerja dan kami ada temu janji lain …kami tidak minum apa-apa pun”.

Susulan pertemuan itu, Norhaili berkata beliau menghubungi Nik Juliana untuk meminta bantuannya menetapkan satu lagi temu janji dengan Bung Moktar supaya beliau boleh membentangkan cadangan itu.

“Saya telah menghubungi Nik Juliana untuk ‘proceed’ dengan Datuk Seri Bung Moktar. Jadi, saya minta Nik Juliana bercakap dengan Datin Seri Zizie Izette untuk berjumpa lagi,” katanya sambil menambah mengenali Zizie Izette menerusi Nik Juliana pada 2013.

Norhaili akan meneruskan keterangannya esok.

Pada 3 Mei 2019, Bung Moktar mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai suapan untuk mendapatkan kelulusan Felcra untuk melabur RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar, 64, yang merupakan pengerusi bukan eksekutif Felcra ketika itu didakwa menerima rasuah daripada Madhi melalui Zizie Izette di cawangan Public Bank di Taman Melawati di sini antara 12.30 tengah hari dan 5 petang pada 12 Jun 2015.

Dia juga mengaku tidak bersalah terhadap rasuah RM335,500 daripada Norhaili atas nama Zizie atas sebab sama dan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Zizie Izette, 44, juga mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya dalam perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com