‘Saya tidak dapat menggerakkan badan saya’: Warga Singapura, 30, diserang miokarditis; doktor menjelaskan mengapa orang muda mendapatnya

Malaysia Post
7 min readJul 18, 2022

Pada bulan Mei, Cik Lee Pei Hsia mengalami demam panas. Apa yang pada mulanya kelihatan seperti jangkitan virus membawa kepada kes serius miokarditis akut, iaitu keadaan keradangan otot jantung.

Penasihat kewangan berusia 30 tahun itu berkata: “Saya fikir ia hanya jangkitan biasa. Saya tidak sangka ia akan menjadi begitu serius dan menjejaskan hati saya.”

Kerana masih muda dan sihat, Cik Lee tidak nampak keradangan jantung itu datang.

Selepas mengalami demam, dia teringat rasa lemah dan sukar untuk tidur pada waktu malam akibat sakit dada dan sesak nafas. Dia pun muntah.

“Saya tidak dapat menggerakkan badan saya. Saya tahu ada sesuatu yang tidak kena apabila saya tidak boleh berjalan dan terpaksa disokong,” katanya.

Di jabatan kecemasan hospital awam, dia disyaki mengalami serangan jantung pada mulanya, tetapi imbasan kemudian menunjukkan bahawa ia adalah miokarditis.

Bagaimana virus boleh menyerang jantung

Jangkitan virus adalah salah satu punca biasa miokarditis.

Keadaan jantung ini menjadi lebih kerap menjadi berita semasa pandemik Covid-19 apabila pesakit yang dijangkiti atau mereka yang mengambil vaksin mengalami keadaan tersebut.

Penolong Profesor Louis Teo, perunding kanan di jabatan kardiologi di Pusat Jantung Nasional Singapura (NHCS), menjelaskan bahawa coronavirus Sars-Cov-2, yang menyebabkan Covid-19, boleh menjangkiti secara langsung sel-sel jantung dan merosakkannya.

Atau virus boleh mencetuskan tindak balas keradangan dan imun yang berlebihan dalam badan, yang membawa kepada sel darah putih menyerang jantung.

Walau bagaimanapun, bukan hanya coronavirus Sars-CoV-2 yang boleh menyebabkan miokarditis.

Pakar kardiologi klinikal dan intervensi Derek Yong, salah seorang doktor yang merawat Cik Lee awal tahun ini, berkata bahawa virus biasa juga boleh berbuat demikian.

Ia termasuk adenovirus (yang menyebabkan simptom seperti selsema), virus influenza, dan virus denggi, hepatitis B dan C, varicella dan rubella.

Dr Yong ialah pengarah perubatan untuk Pusat Pemulihan Jantung dan pengarah perubatan bersama untuk Pusat Jantung Perdana.

Kenapa yang muda dan sihat mendapatnya

Penolong Prof Teo berkata bahawa orang dewasa yang lebih muda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat miokarditis kerana sistem imun mereka yang teguh.

Di NHCS, doktor biasanya melihat keadaan yang memberi kesan kepada “orang dewasa muda yang sihat dalam lingkungan 30-an hingga 40-an”.

“Mereka sebelum ini adalah individu yang sihat tanpa masalah perubatan lampau dan mengalami miokarditis mengejut,” kata Prof Teo.

“Orang dewasa muda dengan sistem imun yang teguh mempunyai pengaktifan berlebihan terhadap tindak balas imun yang dicetuskan oleh (jangkitan virus atau bakteria akut). Ini membawa kepada sistem imun menyerang sendiri otot jantung, menyebabkan miokarditis.”

Di seluruh dunia, miokarditis dianggarkan menjejaskan 10 hingga 20 orang bagi setiap 100,000 orang, kata Asst Prof Teo.

NHCS, yang menyaksikan sekitar 20 hingga 30 kes miokarditis setiap tahun, telah menyaksikan sedikit peningkatan dalam kes sejak permulaan wabak Covid-19 pada 2020.

Penolong Prof Teo berkata bahawa NHCS melihat sekitar lima hingga 10 lagi kes miokarditis setahun semasa wabak itu, tetapi menambah bahawa peningkatan sebenar dalam jumlah kes di Singapura tidak diketahui.

Peningkatan itu mungkin disebabkan oleh orang yang mendapat miokarditis selepas dijangkiti Covid-19, tambahnya.

Dalam kumpulan pesakit lain, miokarditis boleh berlaku disebabkan gangguan autoimun yang mendasari seperti hipertiroidisme, arthritis rheumatoid dan lupus erythematosus, kata Asst Prof Teo.

Cik Lee berkata bahawa doktornya percaya episod miokarditisnya berkemungkinan berkaitan dengan jangkitan virus kerana dia mengalami demam sebelum dia menjadi lebih teruk.

Walau bagaimanapun, mereka tidak dapat menentukan jenis virus. Dia diuji negatif untuk Covid-19.

Cik Lee berkata bahawa miokarditis yang dikaitkan dengan vaksinasi Covid-19 juga diketepikan. Dia menerima suntikan penggalak pertamanya kira-kira tiga bulan sebelum dia jatuh sakit.

Keradangan jantung yang berkaitan dengan vaksinasi

Miokarditis adalah salah satu “kejadian buruk” yang dilaporkan atau keadaan perubatan yang tidak diingini yang boleh berlaku daripada vaksinasi Covid-19.

Kes sedemikian biasanya berlaku dalam masa seminggu selepas vaksinasi, menurut nasihat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat.

Bagaimanapun, Asst Prof Teo dari NHCS menegaskan bahawa risiko mendapat miokarditis akibat Covid-19 adalah “jauh lebih tinggi” daripada risiko mendapat miokarditis daripada vaksin Covid-19.

Dr Yong berkata bahawa majoriti kes miokarditis berkaitan vaksinasi berlaku selepas dos kedua pada orang dewasa yang lebih muda, dengan 82 peratus berlaku pada lelaki dan pada usia median 21 tahun.

Risiko adalah kira-kira 50 hingga 100 kes bagi setiap juta dos vaksin messenger ribonucleic acid (mRNA) pada lelaki dan enam hingga 11 kes bagi setiap juta dos pada wanita dalam kumpulan umur yang sama, tambahnya.

Kajian itu, yang diketuai oleh penyelidik di Singapura, menyimpulkan bahawa 18 orang daripada setiap juta dos vaksin telah mengalami keradangan jantung. Ia diterbitkan dalam jurnal perubatan The Lancet Respiratory Medicine pada bulan April.

Sebagai perbandingan, Asisten Prof Teo berkata kajian menunjukkan bahawa kejadian miokarditis dianggarkan antara 100 hingga 200 bagi setiap 100,000 orang yang dijangkiti Covid-19, walaupun insiden yang dilaporkan berbeza-beza dalam kajian epidemiologi yang berbeza di negara yang berbeza.

“Oleh itu, kami amat menyarankan agar orang ramai mendapatkan vaksin Covid-19 kerana faedah mencegah penyakit serius daripada Covid-19 melebihi potensi risiko kecil,” tambahnya.

Dr Yong berkata bahawa vaksinasi untuk jangkitan virus seperti campak, rubella dan beguk juga berkesan dalam mencegah beberapa bentuk miokarditis virus.

“Akibat penggunaan vaksinasi yang meluas di negara maju, miokarditis yang berlaku akibat jangkitan — seperti campak, rubella, beguk, poliomielitis dan influenza — kini jarang berlaku.”

Gejala mungkin tidak dapat dikesan

Asst Prof Teo dari NHCS berkata bahawa gejala yang menunjukkan miokarditis termasuk sakit dada atau ketidakselesaan, sesak nafas dan berdebar-debar (seperti degupan jantung yang cepat atau degupan jantung yang melangkau). Mungkin juga terdapat gejala tidak spesifik seperti keletihan.

Bagaimanapun, banyak kes miokarditis mungkin tidak dapat dikesan kerana ia adalah asimtomatik atau sub-klinikal, bermakna tiada gejala, kata Dr Yong.

Bagi Cik Lee, dia mahukan pendapat perubatan kedua selepas dia didiagnosis di hospital awam dan dimasukkan ke wad. Dia telah dipindahkan ke hospital swasta apabila katil tersedia selepas kira-kira seminggu.

Pada satu ketika, fungsi jantungnya menurun secara drastik. Doktor menyediakannya untuk kemungkinan memerlukan pemindahan jantung jika ubat tidak berkesan.

Dia juga mempunyai cecair yang berlebihan di dalam paru-parunya, dan kira-kira 1 liter cecair telah disalirkan daripada paru-parunya — prosedur yang disifatkannya sebagai “menakutkan” dan “menyakitkan”.

Cecair berlebihan boleh terkumpul di dalam badan apabila jantung tidak berfungsi dengan baik dan tidak mengepam darah dengan baik.

Menceritakan pengalamannya yang menyakitkan dan menakutkan, ibu muda itu berkata bahawa fikirannya langsung adalah tentang keluarganya. Ini adalah ketika doktornya menyediakannya untuk kemungkinan senario yang memerlukan peranti jantung atau pemindahan jantung.

“Saya terfikir sama ada saya akan bertahan. Fikiran pertama yang terlintas di fikiran saya ialah anak perempuan saya yang berusia dua tahun,” katanya.

Dia bimbang tentang keperluan fizikal dan kewangan anak perempuannya, jika apa-apa berlaku kepadanya, sukar bagi suaminya untuk menjaga anak perempuan mereka sebagai ibu bapa tunggal dan bekerja sendiri.

“Saya merasakan bahawa saya tidak melakukan cukup. Masa saya belum tamat. Saya memberitahu Dr Derek (Yong) bahawa saya akan berpegang kepada pilihan (ubat). Saya berdoa dan berpegang pada kepercayaan bahawa hati saya akan pulih.”

Bagi sesetengah orang, miokarditis boleh membawa maut. Sekumpulan kecil pesakit mungkin mengalami bentuk miokarditis secara tiba-tiba tetapi luar biasa yang dikenali sebagai miokarditis fulminan, kata Asst Prof Teo.

“Miokarditis fulminan dicirikan oleh keradangan jantung secara tiba-tiba dan teruk, yang membawa kepada kematian akibat kejutan kardiogenik (kegagalan jantung yang teruk), kepada aritmia ventrikel (degupan jantung tidak normal yang teruk) kepada kegagalan pelbagai organ.”

Di NHCS, kadar kematian untuk bentuk miokarditis yang teruk ini adalah satu hingga dua pesakit setahun.

=Rawatan dan pemulihan= Rawatan dan pemulihan bergantung kepada tahap keterukan penyakit.

Dr Yong berkata: “Kebanyakan pesakit dengan miokarditis akut mempunyai pemulihan klinikal separa atau penuh tanpa kesan berpanjangan.

“Dalam sesetengah kes, proses itu mungkin berterusan dan akhirnya menjadi cukup teruk untuk menghasilkan simptom jangka panjang, selalunya dengan jantung yang membesar dan kegagalan jantung, yang mungkin memerlukan pemindahan (jantung).”

Penolong Prof Teo berkata bahawa kes ringan mungkin tidak memerlukan terapi ubat, tetapi kes yang lebih teruk memerlukan antivirus atau antibiotik, terapi imunosupresif untuk menekan sistem imun, dan ubat kegagalan jantung.

“(Kes ringan) hanya memerlukan pemerhatian di hospital dengan ujian darah dan pemantauan imbasan jantung,” tambahnya.

“Pesakit yang teruk atau kritikal dengan miokarditis mungkin memerlukan sokongan peredaran darah mekanikal seperti pengoksigenan membran extracorporeal (Ecmo) di unit rawatan rapi.”

Ecmo ialah rawatan yang menggunakan jantung dan paru-paru buatan untuk mengambil alih fungsi jantung dan pernafasan buat sementara waktu, memberikan jantung atau paru-paru pesakit, atau kedua-duanya, masa untuk pulih.

Sekiranya fungsi jantung rosak secara kekal, pesakit akan memerlukan sokongan jantung mekanikal jangka panjang dalam bentuk alat bantuan ventrikel kiri (LVAD) atau pemindahan jantung, kata Asisten Prof Teo.

Cik Lee percaya bahawa tindakan pantas daripada doktornya telah membantunya pulih, dan dia berterima kasih kepada mereka.

Dia menerima terapi imunoglobulin intravena sebagai sebahagian daripada rawatannya, dan telah dirawat selama kira-kira dua minggu. Dia juga menerima ubat untuk kegagalan jantung.

Dalam kes miokarditis akut, terapi imunoglobulin membantu menyekat proses autoimun dan keradangan, kata Dr Yong.

Imbasan kemudian menunjukkan bahawa fungsi jantungnya telah kembali normal.

“Saya lega. Walaupun saya memperlahankan rentak kerja saya, saya bersyukur kerana masih hidup, “kata yang mengaku gila kerja. Ketakutan kesihatan ini telah membuatkan dia memikirkan semula gaya hidupnya yang pantas yang penuh dengan janji temu setiap hari.

“Doktor saya berkata saya antara kes yang lebih bertuah yang pulih dengan cepat. Dia menyebut berjumpa pesakit remaja yang memerlukan pemindahan jantung.”

Walaupun sudah pulih, Cik Lee merasakan staminanya tidak lagi sama. Dia tidak boleh mengangkat dan membawa barang berat, termasuk anak kecilnya seberat 12kg.

“Kadang-kadang apabila saya bekerja atau berjalan terlalu banyak, hati saya berasa agak sakit. Saya rasa saya tidak boleh tergesa-gesa untuk bekerja lagi,” tambahnya.

“Syukurlah, anak saya yang berusia dua tahun dapat memahami mengapa saya tidak boleh menggendongnya. Saya memberitahunya ‘sakit hati saya’.”

Cik Lee berkata bahawa pengalaman miokarditisnya menunjukkan betapa kehidupan yang tidak dapat diramalkan dan orang ramai tidak boleh mengambil mudah tentang kesihatan mereka.

Dia juga ingin menekankan kepentingan mempunyai perlindungan insurans dan simpanan yang mencukupi sekiranya hari hujan — sesuatu yang dia pelajari daripada pengalaman zaman kanak-kanaknya sendiri.

Ibunya bersusah payah mencari nafkah sebagai tukang cuci selepas bapanya meninggal awal akibat kanser otak ketika dia berumur 14 tahun.

“Tanpa rancangan kemasukan ke hospital saya, saya fikir (perbelanjaan saya) akan menambah sehingga kira-kira S$40,000 hingga S$50,000 untuk rawatan (miokarditis) saya,” katanya.

Rang undang-undang itu termasuk rawatan di hospital awam dan hospital swasta.

“Ramai orang muda berpendapat tiada apa yang akan berlaku kepada mereka… tetapi kehidupan tidak dapat diramalkan,” kata Cik Lee. — HARI INI

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com