Sekolah-sekolah di KL, Selangor, Putrajaya, Melaka di bawah Fasa Empat JPN untuk meneruskan kelas 1 Nov

Malaysia Post
2 min readOct 23, 2021

Pengoperasian institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan (KKM) berdasarkan peruntukan di bawah Fasa Empat Pelan Pemulihan Nasional (NRP) untuk Melaka, Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, akan berlaku hanya pada 1 November.

Untuk pengoperasian institusi pendidikan berdasarkan Fasa Tiga NRP untuk Kedah dan Kelantan, yang kini berada di bawah Tahap Dua PPN, akan bermula pada 31 Oktober, sementara di Pulau Pinang, Perak dan Sabah, akan bermula pada 1 November.

MoE, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan bahawa perubahan tarikh operasi sejajar dengan peralihan Tahap Tiga ke Tahap Empat NRP untuk Kuala Lumpur dan Putrajaya, Selangor dan Melaka; serta dari Fasa Dua hingga Fasa Tiga PPN untuk Kelantan, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah, berkuat kuasa pada hari Isnin ini (18 Okt).

“Negeri yang berpindah ke Tahap Empat PPM akan melibatkan kemasukan pelajar sekolah rendah Tahap 1 (Tahun 1, 2 dan 3), serta pelajar Tingkatan 3 dan Tingkatan 4 di sekolah menengah pada 1 November.

“Kehadiran untuk pelajar sekolah rendah Tahap 2 (Tahun 4, 5 dan 6), serta pelajar kelas lepasan, Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 untuk pelajar sekolah menengah akan bermula pada 8 November,” katanya.

Menurut MoE, bagi negeri-negeri di bawah Tahap Tiga PPN, ia akan melibatkan kehadiran pelajar prasekolah dan mereka yang berkeperluan khas (MBK) di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas, Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidikan Khas, Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional dan Program Pendidikan Khas Integrasi.

Ia juga akan melibatkan pelajar di Tingkatan Enam Semester Dua, program pra-universiti di Sekolah Sukan Malaysia dan mereka yang berada di kelas peperiksaan awam di sekolah berasrama penuh / sekolah harian / atau sekolah swasta, Program Diploma Baccalaureate Antarabangsa (IBP), serta pelajar kelas peperiksaan antarabangsa (IGCSE O-Level, A-Level, Australia Higher School Certificate dan IBD) dan kelas peperiksaan antarabangsa yang lain.

Sebelum ini, kementerian telah mengatakan bahawa institusi pendidikan akan beroperasi sesuai dengan ketentuan dalam fasa baru NRP dua minggu setelah tarikh peralihan negara-negara yang bersangkutan.

--

--

Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com