Serena membuat pulangan kemenangan selepas tahun di beregu Eastbourne

Serena Williams kembali beraksi dengan kemenangan di Eastbourne International pada Selasa apabila dia dan pasangan Ons Jabeur bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan Sara Sorribes Tormo dan Marie Bouzkova 2–6 6–3 (13–11) dalam beregu wanita.

Bekas pemain nombor satu dunia itu tidak bermain tenis kompetitif sejak terpincang-pincang daripada perlawanan pusingan pertama tahun lalu di Wimbledon — di mana dia telah memenangi tujuh daripada 23 gelaran perseorangan Grand Slamnya — menangis kerana kecederaan kaki.

Kembali ke gelanggang dan di atas rumput sekali lagi, Williams meningkatkan persiapan untuk Wimbledon, di mana undian utama bermula Isnin depan, setelah diberikan wildcard untuk masuk, bersama pemain Tunisia Jabeur pada pusingan pembukaan di Eastbourne.

Kelihatan berkarat dengan beberapa pukulan awal yang longgar, Williams yang berusia 40 tahun, yang telah merosot ke tangga ke-1204 dalam ranking perseorangan, menyaksikan servisnya patah pada permainan keempat dan tidak ada jalan untuk kembali apabila pemain Sepanyol Sorribes Tormo dan pasangan Czechnya mengambil bahagian pembukaan ditetapkan.

Williams, yang memakai pita hitam pada mukanya untuk membantu masalah resdung, tidak mempunyai jawapan apabila Sorribes dan Bouzkova membuat tiga rehat berturut-turut pada permulaan detik untuk membantu meletakkan mereka dalam kedudukan yang memerintah.

Bagaimanapun, sepakan voli ganas daripada Williams membantunya dan Jabeur menahan servis untuk menjadikan kedudukan 4–3, sebelum pemain Amerika itu menunjukkan tanda lebih lanjut dia mula menemui rentaknya dengan pukulan depan yang meledak di garisan untuk mematahkan servis lawan mereka.

Williams melakukan servis pada perlawanan seterusnya untuk membawa perlawanan itu ke tiebreak set terakhir, yang berayun ke sana-sini, dengan kedua-dua gandingan mempunyai mata perlawanan sebelum Sorribes Tormo terlepas sepakan voli di jaring untuk menghadiahkan kemenangan kepada lawannya.

“Ia sangat menyeronokkan untuk bermain dengan Ons,” kata Williams. “Kami berseronok.

“Saya terbakar di belakang saya! Saya perlukan itu. Ia adalah baik. Kami hanya mengambilnya satu hari pada satu masa.” Terdahulu di Eastbourne, pemain nombor empat Britain, Katie Boulter merangkul salah satu kemenangan terbesar dalam kariernya dengan kemenangan 1–6 6–4 6–4 ke atas naib juara Wimbledon 2021, Karolina Pliskova, manakala Jodie Burrage melengkapkan hari untuk diingati untuk Britain dengan menewaskan pemain nombor empat dunia Paula Badosa 6–4 6–3. — Reuters

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Malaysia Post

Sebaran berita terkini hanya untuk anda! Sumber berita terhangat and masa kini di dalam dan luar negara! Ikutilah kami TheMalaysiaPost : www.themalaysiapost.com